Hoe ga jij jouw angst overwinnen?

Angst heeft te maken met jouw mentale gezondheid. Angst is iets wat volgens de persoon met de angst een confrontatie  vermijden is met een bepaald iets. Het is niet altijd zo dat als je angst hebt je de confrontatie gaat vermijden, maar de meeste mensen die angst hebben, proberen wel datgeen dat hen angst geeft te vermijden. Het is dan ook een gevoel dat in je hersenen afspeelt waarin jij in de meeste gevallen gaat denken dat er wat mis kan gaan tijdens het moment van angst. Angst kan ook al opkomen bij het geven van een presentatie. Daar kun je ook het gevoel hebben dat je gaat falen. Wat we dan faalangst noemen, maar het is zeker niet altijd faalangst als je angst hebt om te presenteren. Angst is natuurlijk heel menselijk. Er zijn zat mensen die last van angst hebben, maar het ding van angst is dat je het juist moet overwinnen.  Hieronder vind je 10 tips om jouw angst te gaan overwinnen.

1. Zoek juist de angst op.

Hoe moeilijk het ook is. Het is beter om je bloot te stellen aan het gevaar waar jij angst voor hebt. Uit onderzoek is gebleken dat het opzoeken van je angst en het onder ogen zien voor mensen het best werkt.

Door het doorstaan van de angstige gedachtes en de bijbehorende spanning zul je merken dat het niet het einde van de wereld is. Hoe vaker je een angstige situatie aangaat, hoe meer je jouw zelfvertrouwen kan laten groeien. Het ontlopen van de gevaren zal dan ook resulteren in alleen maar meer angst. Ga je angsten dus onder ogen zien. Dit zodat je jouw angst overwinnen kan.

2. Probeer andere verwachtingen te visualiseren

Angstige gedachten komen meestal voor in de vorm van een verwachting dat er dus wat slechts gaat gebeuren. Zo kun je last hebben van hoogtevrees en als je dan ergens hoog bent helemaal stil valt. Terwijl dat in de meeste situaties nooit zou gebeuren als je ergens hoog zit. Het gaat dan ook bij angst niet om feiten, maar om bijgeloof en emoties die een grote rol spelen.

Ga dus bedenken wat voor alternatieve verwachtingen jij kunt krijgen bij het gevaar. Het is dan niet dat je natuurlijk een angstige gedachte gelijk kan omzetten naar een positieve gedachte, maar je kan wel bedenken over een scenario die van toepassing is. Denk bijvoorbeeld aan het feit van hoogtevrees. Je zit vast bovenaan de achtbaan. Je bent doodsbang, want het is hoog, maar je denkt gelukkig zit ik toch vast dus niks kan met me gebeuren.

3. Schrijf de mogelijke voordelen op van de angst

Een angst heeft niet alleen maar nadelen. Vaak levert het juist extra aandacht op. Mensen houden rekening met jouw angst en zullen je dan ook vrijstellen van sommige angstige dingen.

Je krijgt meer inzicht in je angsten als je een lijstje gaat maken met de voor- en nadelen. Hoe fijn ziet het leven er wel niet uit als je van je angst af bent? Wat zijn nadelen dan als je bent veranderd en je bent niet meer bang voor die angst? Hoe past jouw familie zich aan, aan jouw angsten? Wat zal anders worden als jouw angst overwinnen is gelukt?

4. Proberen je te ontspannen met name je handen dit helpt goed tegen angst overwinnen

Eenvoudige ontspanningsoefeningen helpen angst te verminderen op het moment zelf. Uit een Italiaans onderzoek blijft dat juist oefeningen die iedereen overal kan doen het beste werken.

Een ervan is de volgende oefening: Laat je handen steeds enkele seconden volledig ontspannen naast je lichaam hangen. Ontspannen handen zorgen ervoor dat het hele lichaam ontspant. In ruim 70 tot 80 procent van de gevallen dat mensen deze oefening hebben gedaan, komt het neer op een duidelijke verminderen van angst en spanning. Zorg dat angst geen optie is, zo ga jij jouw angst overwinnen.

5. Zet je lichaamshouding in het spel

Als je rechtop gaat staan, met een rechte rug, je schouders ontspannen en je borst een beetje vooruit, straal je openheid en zelfvertrouwen uit in het leven. Ook is het zo dat deze houding zorgt dat je meer testosteron aanmaakt. Wat zorgt dat jij je veel krachtiger gaat voelen. Deze houding geeft jou ook de boost in zelfvertrouwen dat je nodig hebt. Wat slim is om deze houding even voor de spiegel te oefenen zodat je comfortabel bent met de houding. Eenmaal in het dagelijks leven gebruikt, zul je duidelijk merken dat het meer moed en zelfvertrouwen aan je zal geven.

6. Zorg voor een anti angst gedachte, jouw angst overwinnen gaat lukken!

Als je je angsten blijft herhalen in je hoofd gaat  het er niet beter op worden en worden ze alleen maar sterker en sterker. Andersom werkt het gelukkig ook op dezelfde manier. Bedenk dus bij jezelf een positieve gedachte waar je over na denkt als je last hebt van de angst. Denk dan niet bij jezelf de dingen zoals: ik heb een presentatie en ben zenuwachtig en iedereen ziet dat, en zo meteen vergeet ik allemaal wat ik moet zeggen. In plaats daarvan ga je tegen jezelf zeggen dat je het goed hebt voorbereid en dat wat je wilt zeggen ook voor jou van belang is. Jij wilt die boodschap met anderen delen. Dus doe daar ook je best voor. Plaats positieve gedachten in je hoofd terwijl je angst hebt. Zo strijd je tegen de angst.

angst overwinnen

7. Probeer je angst te verkleinen

Vraag jezelf af waarom die angst bij jou opkomt op dat moment, en laat het dan gaan terwijl je tegen jezelf zegt dat angst een kans is, die jou kan helpen om jezelf als persoon te gaan verbeteren. Wat ook gewoon de realiteit is. Een angst is niet fijn om te voelen, maar draai het om naar een leermoment. Zo kun je leren van de angst hoe je de volgende keer bij die angst het beter gaat aanpakken. Door jezelf aan te leren dat angsten eigenlijk kansen zijn in het leven, zul je ook de angst kleiner en makkelijk maken om mee om te gaan. Zo sta je sterker in schoenen en ga je jouw angst overwinnen.

8. Maak kleine stappen om je angsten te overwinnen

Het is normaal om je angsten niet gelijk te kunnen overwinnen. Bijna niemand kan dingen in een keer goed doen. Het is dan ook zo dat sommige angsten jou tegen houden van wat jij in de wereld wilt gaan bereiken. Het is dan ook verstandig om in kleine stappen die angsten aan te pakken. Zodat je op lange termijn de veranderingen gaat meemaken in het dagelijkse leven. Het is ook een feit dat grote stappen nemen bijna nooit goed resultaat oplevert. Probeer dus kleine stappen te nemen zodat jouw angst minder invloed heeft op jou. Zodra je daarmee begint, zullen er echt wel duidelijke resultaten komend dat jouw angst minder wordt.

9. Verbrand jouw angst

Heb je een angstige gedachte? Zorg dan dat je deze omhoog haalt en hem gewoon in het vuur gooit. Het klinkt heel simpel, maar dat is het eigenlijk ook. De bedoeling is dat je de angst aanpakt en hem gewoon helemaal uit jouw gedachte wegstuurt. Beeld je dan ook in dat de angst helemaal over word genomen door jouw positieve gedachtes. Zo leer je jezelf aan dat je een angst gewoon kon opschuiven en kan verbranden. Zo wis je dus die negatieve angst gedachte uit jouw hersenen en vervang je hem door positieve gedachtes.

10. Vraag anderen om hulp met jouw angst overwinnen

Niet altijd kunnen anderen helpen bij het overwinnen van angsten, maar er zijn zeker angsten die overwonnen kunnen worden met behulp van anderen. Dit kunnen dan zijn jouw familie, vrienden of zelfs collega’s. Wees eerlijk tegen hen en wie weet hebben zij een goede oplossing voor jou. Onthoud wel dat de meeste angsten zelf overwonnen moeten worden. Dit gaat jou ook lukken dat weet ik zeker!