Wat is faalangst?
Faalangst spreekt natuurlijk redelijk voor zich. Het is de angst om te falen in zaken waarmee jij bezig bent. Het heeft ook een andere benaming dat is dan prestatieangst. Je hebt de angst om niet te kunnen voldoen aan de dingen die je voor jezelf hebt opgelegd. Iedereen kijkt anders naar zichzelf en heeft zo ook dan andere eisen voor zichzelf. De een ziet bijvoorbeeld falen al als een laag cijfer halen voor een presentatie of toets, terwijl juist weer iemand anders heel tevreden kan zijn met het minimale.
Wat vooral lastig is aan faalangst is dat het niet snel erkent wordt bij jezelf. Het staat dan ook nergens in handboeken om jou meer informatie te geven over hoe je precies iets tegen faal angst kan doen, wat het precies inhoud en hoe je faalangst juist creeert. Het probleem is dan ook vooral met faalangst is dat het door mensen snel onderdrukt wordt. Zo denken mensen dit hoort bij mij dus ik kan er niet veel aan doen. Toch kan het op een geven moment in jouw leven best wel veel gevolgen en invloed hebben op jouw keuzes. Zo wordt faalangst ook nog is versterkt door het feit van depressie of een burn-out.
Faalangst zorgt dan ook voor fysieke aandoeningen tijdens het gevoel van angst. Je kunt dan denken aan zweten, benauwdheid, spieren die zich gaan samen spannen, misselijkheid of druk op de maag en hartkloppingen van de stress. Mentale gevolgen kunnen dan zijn dat je last krijgt van black-outs of gaat piekeren. Wil je meer lezen over hoe je jouw mentale gezondheid kan verbeteren? Klik dan hier. Faalangst heeft enorm veel te maken met stress. Lees hier hoe je om moet gaan met stress.
Wat zijn dan gevolgen van faalangst?
Je wilt op de achtergrond blijven in het leven
Je laat weinig van jezelf weten of zien. Dit doe je dan om te voorkomen dat iemand het ziet als je een fout aan het maken bent. Zo isoleer je jezelf van de mensen en wereld, terwijl dit natuurlijk niet noodzakelijk is. Het beste is gewoon stap in de wereld. Fouten maken is daarnaast ook menselijk.
Geen feedback vragen
Je vindt het niet fijn om feedback te horen. Dit omdat je denkt dat als je feedback krijgt je het gevoel hebt dat je iets fout hebt gedaan. Zo zie je dat je angst hebt om kritiek te ontvangen op een werkstuk of toets dat jij hebt ingeleverd. Ontwijking van negatieve gedachtes. Terwijl feedback juist zorgt in een goede wijze van feedback dat jij alleen maar kan ontwikkelingen.
Kritiek bij anderen plaatsen, want jij maakt de fout niet
Je vindt het eng om je eigen fouten in te zien. Wat begrijpelijk is met faalangst. Hierdoor schuif je fouten van jezelf op een ander. Wat natuurlijk compleet nutteloos is. Je leert er niks van en zet daarmee een ander voor het blok.
Je probeert zo min mogelijk in nieuwe situaties terecht te komen
Het spreekt voor zich waarmee je hier bezig bent. Je zoekt niks nieuws op in het leven, omdat je bang bent dat dat mislukt. Nieuwe situaties opzoeken is dan te eng, omdat je dus denkt dat er te veel fout kan gaan. Terwijl in de meeste gevallen nieuwe situaties juist goed uitpakken en een leer moment zijn.
Wat veroorzaakt precies dan faalangst?
Er zijn twee kernzaken die faalangst veroorzaken. Lees hieronder welke dat zijn
1. Goedkeuring zoeken
Goed presteren is niet altijd bedoeld om jezelf te overtuigen, maar ook om andere te overtuigen. Mensen met faalangst zoeken bij andere goedkeuring. Dit doormiddel van complimenten zodat jij het gevoel krijgt dat je goed bezig bent. Tuurlijk een compliment geeft dan ook wel aan dat je goed bezig bent, maar leven naar goedkeuring van anderen kan een enorm probleem veroorzaken.
Mensen die faalangst hebben, maken zich dan ook enorm veel zorgen wat anderen van hun vinden. Niet dat mensen zonder faalangst deze gevoelens niet kunnen hebben, maar bij iemand met faalangst draagt dit heel veel energie in hun leven.
Je moet het ook anders zien. Als iemand anders ziet dat jij iets niet kunt, en daardoor jou niet meer of minder aardig vinden, zegt dit meer over hoe jij waarde in jezelf hebt. Als je hier te veel mee zegt. Ook zegt dit wat over de waarde van de mensen waarmee je omgaat. Zij zouden het moeten accepteren dat jij fouten maakt. Dit zonder dat daar iets achter hoeft te zitten.
2. Gebrek aan vertrouwen hebben in jezelf
In het algemeen is het zo dat als je last van faalangst hebt je erg weinig zelfvertrouwen hebt. Weinig zelfvertrouwen hebben is dan ook een kwestie vaan weinig tot geen eigenwaarde hebben. De meeste dingen die je dan tegen jezelf gaat zeggen is:
- Ik ben niet goed genoeg. Meestal weet je niet eens waarom of noem je dingen op die helemaal niet zo belangrijk zijn.
- Je hebt het gevoel dat anderen beter zijn dan dat jij bent. Ook zo iets dat je eigenlijk nooit moet doen. Eerst naar jezelf kijken voordat je naar een ander kijkt.
- Ik moet eerst bewijzen wat ik waard ben. Je stelt dan de vraag waarom moet je je bewijzen? Heb je het gevoel dat je je moet bewijzen en voor wie? Voor jezelf of voor een ander?
In het geval van weinig zelfvertrouwen hebben probeer je jezelf dan ook te bewijzen bij andere of jezelf. Je wilt dan bewijzen of je wel goed genoeg bent. Dit wil je dan bewijzen door prestaties te verrichten. Dit kan zijn veel geld verdienen, een hele mooie auto te rijden of juist dat jij het perfecte gezinsleven hebt en een ander niet.
Meeste mensen met faalangst denken dat ze moeten presteren in het leven anders zijn ze de moeite niet waard. Ook hebben ze dan het gevoel dat als ze niet presteren ze het gevoel hebben dat ze niet de moeite waard zijn.

Het verschil tussen gezonden en ongezonde faalangst
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde faalangst. Kijk het verschil is vooral te zien in hoe mensen reageren om de angst om te falen. Je hebt natuurlijk altijd wel last van spanning als je iets voor het eerst moet doen. Je moet misschien voor de klas staan of je moet een lastige toets maken. Waar het bij gezonde faalangst vooral is dat je gespannen bent, maar niet zo een grote angst hebt om het niet te halen of fouten te maken dat het je hele dag aanpast. Bij gezonde faalangst is de angst nuttig in het geval van jouw prestatie. Door de gezonde spanning presteer je ook beter, want jouw lichaam komt in actie door deze angst. Dit zorgt voor betere prestaties. De gezonde spanning ontstaat dan ook uit een wil om te willen presteren. Niet om te moeten presteren.
Bij ongezonde faalangst neemt het enorm veel inspanning op jou dag in. Ook mogelijk dat het zelfs dagen ervoor heel belastend kan zijn. Zo belastend dat je slecht erdoor slaapt of slecht erdoor eet. Bij ongezonde spanning is het dan ook zo dat het allemaal moet goed gaan. Voor het gevoel van deze angst kan het niet anders dan dat het of heel goed gaat of compleet mislukt. Ongezonde spanning kan dan ook zorgen dat je bevriest en zelfs te gespannen raakt om goed te kunnen presteren. Ongezonde faalangst wil je dan ook altijd voorkomen. Lees hieronder waar Ongezonde faalangst zo slecht is.
Waarom is ongezonde faalangst niet goed?
Veel mensen die faalangst hebben houden zich ook hieraan vast. Dit omdat ze het idee hebben dat ze hierdoor juist beter gaan presteren. Wat natuurlijk juist niet zo is. Hieronder zijn drie redenen waarom ongezonde faalangst niet goed.
Faalangst zorgt dat je mogelijk gaat bevriezen in je taken
Wat het bevriezen wil zeggen is heel simpel uit te leggen. Dit wil zeggen dat de mensen die last hebben van zware faalangst onder de druk gaan verzwijgen. Denk dan aan vast lopen tijdens een presentatie of dat ze een in een vergadering zitten op werk en je continu een verhaal aan vertellen bent, maar de draad daarvan kwijt raakt. Niet alleen dat, maar kan ook zijn dat je tijdens gesprekken compleet vastloopt.
Er wordt zoveel druk gelegd op hun prestaties, dat ze dus letterlijk bezwijken onder die druk. De drang die zij dan hebben om te presteren, zorgt dan juist voor dat ze niet goed gaan presteren of veel fouten gaan maken.
Faalangst zorgt ervoor dat je minder goed kunt leren van dingen
Dit is het grootste nadeel van faalangst. Meeste mensen die bang zijn om te falen, ontnemen zichzelf de mogelijkheid om te leren. Ze ontnemen zichzelf van het leren van fouten. Wat heel jammer is, want leren van fouten is een enorm belangrijk ding in het leven. Niemand doet alles foutloos in het leven.
Blijven vasthouden aan faalangst, gaat ervoor zorgen dat je nooit in je leven optimaal kunt leven. Je zult dan ook minder risico’s in het leven durven te nemen, want ja je wilt geen fouten maken. Zo leer je ook nooit nieuwe dingen te doen, want dat durf je dan niet aan. Zo ontneem je jezelf van een hoop in het leven. Dat puur door faalangst.
Faalangst zorgt dat kritiek heel zwaar en negatief valt
1. Niet van kritiek leren
Wat er dan precies gebeurd, is dus jezelf kwalijk nemen van een fout, maar er niks van opsteken. Zo denken ze niet wat ze beter hadden kunnen doen, maar alleen dat ze een fout hebben gemaakt. Ook denken ze niet verder over de toekomst na. In de verhouding tot de fout die is gemaakt. Zodat ze in de toekomst niet dezelfde fout maken. Zo besteden ze enorm veel tijd en energie aan hoe erg ze het wel niet vonden dat ze die fouten hebben gemaakt, maar leren ze er helemaal niks van.
Wil je veranderen, dan is het van groot belang dat je op tijd te horen krijgt wat je fout doet. Zo kun je er nog iets mee doen. Door faalangst feedback missen is een risico, want zo ontneem je jezelf de kans om goed te presteren. En ook te groeien als mens. Wil je meer lezen over persoonlijk groeien klik dan hier.
2. Kritiek niet kunnen accepteren
Mensen die last van faalangst hebben, schuiven de kritiek af op anderen, of gaan ontkennen dat ze fout zaten. Dit zorgt dan voor een blockade van het leren van de feedback. Zo word je ook niet populair bij de mensen met wie jij samenwerkt. Je zegt dan eigenlijk dus tegen hun dat hun feedback jou niets uitmaakt. Wat zij zeker niet leuk gaan vinden. Onthoud dat feedback een groot punt is van groeien als persoon.

Wat zijn dingen die je kunt doen tegen faalangst
Zoals je door hebt gekregen na het lezen van de tekst. Gaat het bij faalangst vooral om jouw eigen overtuigingen. De belangstelling ligt dan dus bij jouw overtuigingen veranderen. Dit doe je doormiddel van anders te gaan denken over zaken. Soms zijn overtuigingen zo sterk, dat ze alleen kunnen veranderen als jij zelf ook echt anders te werk gaat.
Hieronder zul je de drie punten zien waar je aan moet werken om faalangst tegen te gaan.
1. Probeer je huidige overtuigingen te veranderen
dan over mindset, fouten maken in het algemeen en over het feit dat jij goed bent zoals jij bent. Door deze drie punten te lezen hoop ik dat het jou kan helpen in jouw strijd tegen faalangst.
De mindset is jouw huidige verzameling van overtuigingen. We hebben dan twee verschillende mindsets. De groeimindset en de statische mindset.
De groeimindset klinkt als volgt. In het geval dat je een groeimindset beheerd wil zeggen dat jij in het leven wilt groeien. Zo zie jij tegenslag als natuurlijk en ga jij juist aan dingen werken als je tegenslag tegenkomt. Zo vindt iemand met een groeimindset het ook belangrijk om werk te verrichten. Zo voel je pas of je echt bezig bent met het verbeteren van je skills. Ze zoeken kritiek op bij anderen, zodat zij kunnen leren van die kritiek. Wat ook belangrijk is, is dat zij het gevoel hebben dat uitdagingen juist fijn zijn.
Bij een statische mindset is het juist heel anders. Bij deze mindset geven mensen juist snel op bij tegenslag. Vinden ze het lastig om te accepteren dat inspanning juist inhoud dat je aan het leren bent, maar zij zien het als dat ze niet goed genoeg zijn. Ontwijkt dan ook zoveel mogelijk kritiek, want kan eigen fouten niet toegeven. Ook zijn uitdagingen juist een bedreiging in plaats dan leer moment.
Zoals je ziet zijn er grote verschillen in deze twee mindsets. Je moet dan ook proberen te streven naar een groeimindset. Natuurlijk kun je niet gelijk alle punten gaan toepassen als je last van faalangst hebt, maar doe het stap voor stap.
Fouten maken in het algemeen
Het is helemaal niet erg om fouten te maken. Klinkt natuurlijk zo makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet gewoon bedenken bij jezelf dat zelfs de grootste en rijkste mensen op de wereld fouten maken, want ja je bent en blijft gewoon een mens. Het heeft geen enkel zin om een perfect leven na te streven, want dit is gewoon niet mogelijk.
Mensen die dan ook faalangst hebben, willen dan dat alles in hun leven foutloos gaat. Dit is helaas niet iets wat realiteit is. Natuurlijk ieder mens wilt wel geen fouten maken in het leven. Niemand kan het helaas. De eerste stap naar van faalangst afkomen, is jouw mindset veranderen naar het feit dat fouten menselijk zijn. Je zult altijd fouten in je leven maken hoe graag je dat ook niet wilt.
Jij bent goed zoals jij bent!
Het belangrijkste waar je over na moet denken, is dat jij goed genoeg bent zoals jij bent. Zoals hierboven gezegd, is geen enkel mens perfect. De angst van falen ontstaat door de gedachte dat jij je niet goed genoeg voelt. Of dat jij vindt dat mensen jou niet serieus nemen of dat jij niet goed genoeg presteert.
Het is dan ook best lastig om anders te denken hierover. Vooral als dit lang gaande is. Vooral het beste om aan te denken, is dat je jezelf niet hoeft te vergelijken met anderen. Iedereen is gelijk naarmate iemand meer verdiend of er beter uitziet. Iedereen is dan ook uniek in wat hij of zij goed kan. Hecht hier je waarde aan. In plaats dan waarde hechten aan vergelijking naar anderen. Als jij iets vindt waar je goed in bent of wat jou gelukkig maakt, kan dit heel goed jouw blik meer naar jezelf toe zetten dan naar vergelijking met anderen.

2. Dit nieuwe gedrag dan gaan vertonen
Misschien ben je nu overtuigd van het feit dat fouten maken minder erg is dan eerst. Dit is dan al een goede stap. Alleen dit is wel pas het begin, want er is een verschil tussen denken en doen. Deze stap is dan ook behoorlijk groot. Kijk hieronder hoe je kan werken aan jou angsten.
Zoek doelgerichte feedback op bij anderen. Zoek een vriend of collega op en geef elke een lekkere ronde van kritiek. Natuurlijk wel kritiek waar je wat aan hebt, maar door dit te doen ervaar je kritiek en kun je ook werken aan dingen. Wat een goeie stap is.
Doe wat rustiger aan in het leven. Focus je niet zo erg op de dingen perfect te doen. Pak niet gelijk op waarmee je bezig moet zijn. Als je tijd over hebt, laat het even liggen. Je moet je hersenen rust geven om niet over te stappen op angst. Ook kun je een keer werk inleveren wat misschien niet een 10 oplevert, maar een 7 of 8.
Vraag iemand om hulp met zaken. Door dit te doen, stel je jezelf bloot aan het feit dat je ergens het antwoord niet op hebt. Ook al kan het zijn dat je dit wel hebt. Dit kan een hele goede leerervaring zijn.
Probeer een van deze experimenten is uit en kijk hoe je je daarna voelt. Natuurlijk kun je ze ook allemaal uitproberen. Hoe meer je dit doet hoe meer je gaat accepteren.
3. Leer met black-outs om te gaan
Dit is eigenlijk wel de minst belangrijke, want niet iedereen met faalangst heeft hier last van, maar toch hebben we er over. Een black-out is een moment wanneer je gewoon helemaal stil valt. Tijdens een bespreking op werk of tijdens je presentatie. Je verliest alle woorden die je hebt en er is gewoon complete kortsluiting.
De reden waardoor dit gebeurd, is vooral doordat mensen met faalangst teveel aan het nadenken zijn over het resultaat. In plaats dan over wat ze precies willen zeggen. Doordat deze gedachten zo erg overheersen, gaan jouw hersenen dus in kortsluitingsmodus. Je denk dan niet meer over wat je wilt zeggen, waardoor je kwijt bent wat je wou zeggen.
Het beste om hier iets tegen te doen is taakconcentratietraining. Dit wil zeggen dat je je concentratie legt op het feit wat je aan het doen bent. En dan niet over wat voor gedachten er in jouw hersenen afspelen. Bewust dus bezig zijn met niet concentreren op het denken over je prestatie en gevolg, maar je bent alleen maar bezig met de prestatie zelf. Dan ook niks anders dan doet. Volledig focus op de taak die je huidig aan het doen bent.