Gehoor verbeteren

Op deze pagina krijg jij 8 tips hoe jij jouw gehoor kunt gaan verbeteren. Deze tips werken voor iedereen anders, maar het is wel geschikt voor elke leeftijd. Lees hier nog wat over persoonlijke groei.

1. Eet gezond dit helpt het gehoor verbeteren tot stand te komen

Je zou denken wat heeft gezond eten nou te maken met het feit dat je je oren wilt verbeteren. Het is natuurlijk zo dat de abs in de keuken worden gemaakt. Dit geld ook voor de gezonde oren. Wat je eet heeft dan ook invloed op jouw gehoor. Denk hierbij aan vitamine B#: als je daar een tekort aan hebt, gaan je oren snel achteruit. Vitamine B3 is namelijk een essentieel iets voor een gezonde werking van het zenuwstelsel en de zenuwen van de oren. Als je last hebt van oorsuizen of tinnitus, dan is een goede voeding nog belangrijker. Je moet dan minder zout en minder cafeïne gaan nemen. Dit zijn twee stoffen die harstikke slecht zijn voor je oren.

2. Pas op met vliegen dit is cruciaal voor het gehoor verbeteren

Je moet in het vliegtuig je oren wat extra aandacht geven. Niet omdat het schadelijk is voor je gehoor , maar wel omdat het gewoon heel oncomfortabel kan zijn. Het verschil in de luchtdruk is namelijk een enorme druk op de trommelvlies. Die daardoor gaat lopen bollen. Bij het landen gebeurd dan weer het tegenovergestelde. De druk van buiten is dan weer hoger, terwijl jouw trommelvlies zich net had aangepast aan het in het vliegtuig zitten. Het is dan zo dat je trommelvlies helemaal naar binnen aan het zuigen is.

Dit kan verholpen worden door oordopjes te dragen die drukverschillen opvangen. Je kunt ook een neusspray gebruiken vlak voor de vlucht. De druk in je oren worden namelijk mede via je neus vrij gemaakt. Dit slim aanpakken kan jouw gehoor verbeteren op lange termijn.

gehoor verbeteren

3. Zorg voor goede oordoppen

Om je oren goed blij te houden is het natuurlijk belangrijk ook goede oor bescherming te dragen. Dit is omdat lawaai de nummer een veroorzaker is van schade aan het gehoor. Natuurlijk ligt dit dan wel aan waar je precies aanwezig bent. Je wilt dan voorkomen dat er schade aan je oor komt. Dit kan dan natuurlijk door goede  oordoppen. Je moet wel goed opletten dat je de juiste hebt. Het is best lastig kiezen, maar zeker wel de tijd waard om er goed naar te gaan kijken. goede doppen kunnen zorgen ervoor dat het gehoor verbeteren kan op lange termijn.

4. Gebruik een koptelefoon inplaats dan die oortjes voor muziek. Gehoor verbeteren lukt beter met een koptelefoon

Het is natuurlijk heel relaxed om even te kunnen luisteren naar muziek. Lekker in je eigen zone zitten en luisteren naar de muziek waar jij van houd. Veel mensen zijn dan wel vaak in het bezit van oortjes. Die kleine oortjes die je simpelweg gewoon in je oren stopt en er komt geluid uit. Zowel draadloos als met draad. Eigenlijk is het helemaal niet verstandig om oortjes te hebben. Dit is omdat ze veel te dicht bij het trommelvlies zitten. Met dat soort oortjes zit het geluid vaak al wel op 7 tot 9DB te hard dan als je het zonder oortjes zou beluisteren. Het is daarom beter om een koptelefoon te gaan gebruiken die over je oren gezet worden. Jet het geluid dan veel minder snel ongemerkt te hard en dat is dan natuurlijk automatisch al een stuk beter voor je oren.

gehoor verbeteren

5. Intensief sporten kan gevaarlijk zijn

Als je spieren op een verkeerde manier al te erg aanspant dan kan het zijn dat er een ongezonde druk op je binnenoor gegeven word. Dat wekt gehoorschade op. Zware oefeningen is dan iets als berucht, maar als je echt gevoelige oren hebt kan zelfs een te hoge hartslag door verkeerde conditietraining al schadelijk voor je oren zijn. Dit is natuurlijk niet een excuus om opeens te gaan stoppen met sporten.  Niet sporten of bewegen is dan nog slechter voor je oren. Het is belangrijk dat je een goede ademhaling gebruikt tijden het sporten en ook goed luistert naar je lichaam. Belast je lichaam niet te heftig. Kijk vooral uit met het feit dat er geen klappen op je oren terecht komen bij bijvoorbeeld kickboksen. Gebruik ook goed de gehoorbescherming als lawaai een probleem is. Dit dan bij een schietsport. Wees goed beschermd met je oren tijdens het schieten. Zo kun je jouw gehoor verbeteren op lange termijn.

6. Word het tijd om te stoppen met roken?

Als slechte adem hebben, gele tanden, blindheid en longkanker je nog niet hebben overtuigd van het feit dat je beter kan stoppen, kan dit jouw misschien wel overtuigen. Stoppen met roken is eigenlijk een must als je je oren goed wilt houden. Roken heeft daadwerkelijk invloed op je oren. Dit is gebleken uit een onderzoek van Universiteit Antwerpen. Daarin is gemeld dat mensen die al tien jaar lang een klein pakje per dag roken vijftien decibel minder  hoorden. Dit is echt enorm veel en dit zou natuurlijk alleen maar doorgaan als je door zou gaan met roken. Denk aan je kleinkinderen die je latere leeftijd opeens niet meer goed kan horen. Het is beter voor jouw en je naasten om te stoppen met roken. Wees gezond voor je lichaam en al helemaal je oren.

7. Geef je oren ook genoeg tijd om bij te komen

Het is belangrijk dat je je oren ook soms gewoon of de tijd moet geven om bij te komen van alles. Het is een feit dat als je de hele dag in een drukke omgeving bent geweest je echt even wat rust nodig hebt. Denk hierbij aan een gekke techno party of een festival waar je bent geweest. Dit is natuurlijk de plek waar je enorm harde muziek hoort bonken door je oren. Gun je oren wat rust dit hebben ze nodig. Luister dan een dag even geen muziek en zoek een kalm plekje op voor jezelf thuis of op werk. Als je je oren af en toe goed verwent met stilte zullen ze zeker dankbaar zijn voor nu en voor later. Zorg altijd goed voor jezelf. Deze oren heb je maar een keer in je hele leven dus wees er zuinig op. Je oren hebben rust nodig, dus gun ze dat ook. Het gehoor verbeteren is hierdoor vanzelfsprekend. 

8. Bezoekje naar de huisarts

Als je toevallig toch al naar de huisarts had gemoeten voor een controle of voor iets wat gewoon niet helemaal lekker bij je zit, laat dan meteen even naar je oren kijken. Het is zo geregeld en wie weet blijkt er ook fysiek nog wel het een of ander aan je oren te kunnen verbeteren. Dit kan de huisarts jou dan als beste vertellen. Wie weet zit er wel iets in je oor waardoor je nu al wat minder hoort. Dit kan zijn natuurlijk wat oorsmeer. Dit komt ook gewoon heel vaak voor. Je kunt dan ook nog is je oren  laten uitspuiten met warm water zodat je oren weer helemaal leeg zijn en je weer een stuk beter hoort. Elke blokkade die je in je oren hebt, kan zorgen voor gehoorverlies en zelfs in ergere gevallen een ontsteking in je oor. Dit zal dan ook resulteren in nadelig hoor vermogen. Dit is natuurlijk wat je niet wilt hebben. Dus als je binnenkort langsgaat, laat ze even controleren. Wie weet helpen ze je daar heel goed en hoor je opeens weer een stuk beter.