Gezond oud worden. Hoe ga je dit nou precies doen?

Gezond oud worden, is natuurlijk wat iedereen wilt meemaken. In Nederland wonen ouderen dan ook steeds en steeds langer zelfstandig in eigen huis. Dit is dan ook wel zo fijn dat dit zo lang mogelijk door kan gaan, maar hoe doe je dat precies?

Gezond oud worden

In Nederland is er sprake van een vergrijzing. Dit omdat ruim 7 miljoen Nederlanders al boven de 50 jaar of ouder is. Dit wordt dan ook wel is de verzilvering genoemd, wegens dat de ouderen enorm waardevol zijn in onze samenleving. Zij brengen dan kennis en ervaring met zich mee, en nemen ook de moeite om mee te doen aan vrijwilligerswerk. Het is dan ook van groot belang dat onze ouderen zo gezond mogelijk blijven. Het RIVM geeft nog wat meer informatie over vergrijzing en gezondheid voor ouderen.

Het zorgen maken of je wel of niet gezond wordt als je oud bent, is best begrijpelijk. Het is dan ook zo dat de kans op aandoeningen groter wordt. Dit kan dan zijn dat je dementie, hartziektes, diabetes of helaas zelfs kanker kunt krijgen. Soms is ziek worden helemaal niet te vermijden. Het is wel zo dat als je gezond gaat leven, je ook een stuk gezonder en gelukkiger ouder kunt worden.

Levensstijl is belangrijk voor gezond oud worden

Gezonder ouder worden gaat dan ook samen met een goede en gezonde levensstijl. Zo moet je genoeg in beweging blijven dagelijks en goed letten op een gezonde voeding. Het is dan ook zo dat naarmate je ouder wordt. Het nog belangrijker is om hier dagelijks mee bezig te zijn. Doe dit allemaal zodat je langer kunt blijven genieten van het leven en de leuke dingen die het leven te bieden heeft.

Gezond oud worden, hoe doe je dat?

Het is zo dat er een paar factoren afhangen van of jij gezond oud wordt. Dit is allemaal bekend gemaakt door het RIVM. Dit is in te delen in het gedrag en levensstijl, fysieke leefomgeving en de sociale leefomgeving. Hieronder vind jij informatie over deze factoren.

Gedrag en een gezonde levensstijl

Door jouw gedrag en levensstijl aan te passen, is de kans groter om gezond ouder te worden. Dit betekent dan ook dat je moet werken aan een gezonde voeding en voldoende beweging. Ook is het aan te raden om niet meer alcohol te drinken en te stoppen met roken. Hieronder vind jij de tips voor een gezonde levensstijl:

 • Beweeg elke dag minimaal 30 minuten: wandelen door het bos of gewoon door de straat, even in de tuin werken of heel simpel even in de sportschool een korte groepsles volgen. Dit allemaal is goede beweging voor jouw lichaam. Wat enorm goed is voor jouw lichaam. Beweging zorgt voor betere kwaliteit in het leven van jouw lichaam.
 • Zorg ervoor dat je minimaal 7 tot 9 uur slaapt per dag: het is belangrijk om een regelmatig ritme aan te houden met slapen. Dit zodat het herstel van lichaam en geest goed blijft lopen. Slaap is enorm belangrijk.
 • Probeer te stoppen met roken: In het geval dat je het nog niet wist, roken is enorm slecht voor je. Het is aangeraden om op tijd te stopen met roken naarmate je ouder wordt.
 • Vermijd en voorkom teveel stress: Stress kan een harde klapper zijn voor de gezondheid, Dit al helemaal voor ouderen.
 • Blijf lachen in het leven: Het is belangrijk om positief te kijken naar de dagen waar je in leeft. Zo zorgt lachen ervoor dat er stofjes vrijkomen die je een gelukkig en ontspannen gevoel geven. Door te lachen werk je aan een positieve mindset. Zo word je gelukkig oud.
 • Neem extra vitamine D: Vitamine D slikken is enorm goed voor de botten. Begin hier op tijd mee. Dan gaan de botten zich over de jaren heen al enorm sterk groeien.
gezond oud worden

Gezond oud worden met gezond eten

Gezond eten is belangrijk, of je nou jong of oud bent. Ons lichaam haalt de belangrijke voedingsstoffen uit onze dagelijkse voeding. Wat kun je het beste in het dagelijkse dieet verwerken is dan nu de vraag. Ook kijken we naar wat kun je het best vermijden om gezond ouder te worden.

 • Eet minder vlees en meer vis: In vis zitten vetten die heel gezond zijn, eiwitten en omega 3. Vette vis kan zorgen voor een verlaagd cholesterol, een beter geheugen, sterkere botten en betere haar en huid. Bovendien draagt het ook nog is bij aan een gezond immuunsysteem.
 • Probeer alcoholconsumptie te beperken: Wanneer je ouder wordt, kan je lichaam slechter tegen alcohol en dit ook slechter verwerken. Dit is in combinatie met medicatie al helemaal gevaarlijk. Ook verhoogt veel alcohol het risico op kanker.
 • Probeer zout te vermijden: Zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk en vergoot de kans op hart- en vaatziektes. Kies daarom zoveel mogelijk zoutarme producten.
 • Eet veel volkorenproducten: Zo kun je de keuze gaan maken voor volkoren brood en volkoren pasta. Volkoren producten zorgen voor een verlaagde kans op fatale hartziekten.
 • Drink genoeg water: Naarmate je ouder wordt, nemen de functie van de nieren af. Het is daarom belangrijk om genoeg water te blijven drinken. Het liefst drink je dan ook 1,5 liter per dag.
 • Neem lekker fruit: Eet iedere dag minstens twee stukken fruit. SZO krijg je voldoende vezels, vitaminen en antioxidanten binnen.
 • Kook lekker met kruiden: In kruiden zitten erg veel gezonde voedingsstoffen. Geef je eten daarom genoeg smaak.
 • Eet knoflook: Knoflook helpt tegen een hoge bloeddruk en vermoeidheid.

.

Sociale leefomgeving

Jouw sociale leefomgeving heeft enorm veel invloed op jouw gezondheid. Het kan zijn dat een overlijden van een geliefde ervoor zorgt dat je naast verdriet ook enorm veel stress kan ervaren. Het is dan helaas zo dat de meeste ouderen weinig sociale steun krijgen in vergelijking met jongeren. De kans is daarnaast op eenzaamheid enorm groot bij ouderen. Helaas is het zo dat bijna de helft van de ouderen boven 85 matig tot sterk eenzaam is.

Naarmate je ouder wordt, gaat je sociale netwerk ook verkleind worden. Dit kan zijn omdat je gestopt bent met werken en er personen of geliefden in jouw omgeving overlijden. Zorg ervoor dat je jouw sociale contacten onderhoud en uitbreid. Een groot sociaal netwerk levert altijd steun op, en verkleind daarbij ook de kans op eenzaamheid. Ook op latere leeftijd kun je nieuwe sociale contacten vinden en zelfs nog beste vrienden worden met iemand.

Fysieke leefomgeving

Hoewel ouderen het leuk vinden om uitstapjes te maken, zijn ze toch vaker thuis dan jongeren. Gezond ouder worden betekent daarom ook dat je jouw woning zodanig inricht, dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Als je bijvoorbeeld last hebt van slechte evenwicht, is het belangrijk om scherpe punten van tafels en andere dingen af te schermen. Zodat als je zou vallen je die scherpe punt vermijd.

Het is dan ook een groot gevaar voor ouderen om een letsel op te lopen bij een valincident. Dit is niet zo gek, want je spieren worden stijver en je inschattingsvermogen neemt af. Een ook ongeluk zit dan in een klein hoekje. Zorg dus voor voldoende bewegingsruimte en zorg dat matjes en snoeren niet in de weg liggen. Ook is het van groot belang dat er goede verlichting in de woning is. Zo kunnen ook nog handvatten in het toilet of douche goed van pas komen. Dit zodat er daar genoeg balans gevonden kan worden en je niet zomaar valt.