Gezond oud zijn hoe doe je dat

Gezond oud worden wat hoort daar allemaal bij?

gezond oud zijn, hangt grotendeels wel af van hun levensstijl voordat zij rond de 60-65 jaar belanden. In het geval dat de levensstijl goed is geweest in de aspecten: Goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en een goede instelling kan dit goede resultaten hebben later.

De gezondheid van ouderen is van groot belang. Dit is, omdat veroudering vaak lichamelijke en psychologische problemen met zich mee kan brengen. Dit kan bij ieder individu anders zijn. Helaas worden deze problemen niet altijd even goed aangepakt of begrepen.  

Er is een algemeen idee dat ouderdom ziekte en verval betekent. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Het is wel zo dat mensen door de jaren heen wat vaardigheden verliezen en er een groter risico komt op ziektes, maar probleem van gezondheid bij ouderen hoeft helemaal niet aanwezig te zijn.

Het aanhouden van dagelijks goede gewoonten kan een doorslaggevende factor zijn om in goede conditie te blijven. Naarmate je ouder wordt, kan je zo een goed kwalitatief leven behouden. Hier zul je lezen hoe je de effecten van verstrijken van de tijd kan verminderen en jou beter te voelen.

Algemene behoefte voor ouderen

Ten eerste moet een ouder iemand regelmatig medische controles laten uitvoeren. Natuurlijk hoeft niet hier al je tijd aan besteed te worden, maar het is wel handig gewoon even een controle uit te voeren. Er zijn momenteel drie grote zorgen als het gaat om gezond oud zijn.

 • Psychosociale dimensie
 • Voeding
 • Fysieke gesteldheid

Zoals je weet, is voeding altijd al heel belangrijk geweest om gezond te blijven. Dit vanaf elke leeftijd. Het volgen van een goed dieet is dan ook de sleutel, vooral als je redelijk op leeftijd aan het komen bent. Op dezelfde manier is het van groot belang dat je fysiek actief blijft. Zo blijf je functioneren hoe het hoort.

De psychosociale dimensie reguleert in dit stadium grotendeels de adoptie van gezonde gewoontes. In het beste geval voert de oudere een zelfzorgroutine uit, maar dit lukt alleen als er genoeg motivatie is en vertrouwen.

Huidverzorging en lichaamsverzoging

Op een latere leeftijd verzwakt de huid en heeft hij speciale zorg nodig om niet onder de gevolgen van verstrijking van tijd te lijden. De huid van een oudere is dunner en een stuk droger. Wat er voor zorgt dat het veel kwetsbaarder is en minder elastisch.

 • Over het algemeen moet een ouder iemand het juiste hygiëne gebruik van maken. Dit bij voorkeur met behulp van neutrale zeep voor persoonlijke verzorging.
 • Katoenen kleding dragen is ook een voorkeur dit is een stuk beter voor de huid.
 • Veel water blijven drinken ongeveer twee liter per dag is wat je het liefst wilt bereiken.
 • Altijd je goed insmeren als je op locaties bent waar veel felle zon schijnt. Het liefst blijf je dan ook niet te lang in de zon.
 • Het is handig om goede aandacht aan de huid van ouderen met een beperkte mobiliteit te geven. Zo is het slim om hen van positie te blijven veranderen. Dit dan ook met regelmaat. Het liefst om de twee of drie uur.
 • Het is ook van groot belang om je huid gehydrateerd te houden.
gezond oud

Emotionele en cognitieve gezondheid van ouderen.

Ouderen moeten hun levensstijl meestal gaan aanpassen om gezond oud te worden en te blijven. Om dit te bereiken, moeten ze haalbare doelen stellen die bij hun interesses, behoeften en smaak passen. Dit is ook niet altijd even makkelijk om te doen, maar zodra je regelmaat hebt gevonden hierin. Zul je merken dat er veel kan veranderen. Ook kunnen inactiviteit en isolatie van mensen leiden tot depressie. Dit is natuurlijk niet wat wenselijk is.

Het is voor de ouderen daarom ook erg belangrijk een actief sociaal leven te behouden. Het kan ook nodig zijn om dit geval te leren om hulp te vragen en te ontvangen, zonder dat ze zich dan belastend of nutteloos voelen naar anderen toe. Op dezelfde manier moet je deelnemen een activiteiten waarbij jij anderen kunt helpen. Doe je dit leer jij weer nieuwe mensen kennen. Zo krijg je een goed gevoel, omdat je mensen helpt en ben je sociaal ook goed bezig.

Er zijn meer dan 100 vormen van dementie mogelijk als je ouder wordt. De beste manier om dit te voorkomen is door regelmatig bezig te zijn met fysieke activiteiten en intellectuele activiteiten. Het belang dit dan ook aan te houden. Een ding wat geen oplossing is, is het consumeren van alcohol of tabak.

Zoals je kunt meemaken, is het naarmate je ouder wordt eigenlijk een kwestie geworden van jou manier van genieten in het leven te vinden. Genieten van het leven op oudere leeftijd is de oplossing tegen de meeste gezondheidsproblemen. Probeer altijd te blijven lachen! Een goede mentale gezondheid is van groot belang voor geluk in het leven. Wil je meer lezen over mentale gezondheid? Klik dan hier.

gezond oud

Voeding is heel belangrijk om gezond oud te worden

Mensen moeten, naarmate ze ouder aan het worden zijn, uiteindelijk hun eetgewoontes veranderen. Er zijn een paar kenmerken die aantonen wanneer het tijd is je eetgewoontes te veranderen.

 • Een verlies aan spiermassa of aan gewicht.
 • De darmen vertonen veranderingen. Dit kan zijn blijvende obstipatie of diarree.
 • Het lichaam begint veel vet op te hopen.

In het algemeen is er niet voor alle ouderen een speciaal dieet. Mensen moeten op elke leeftijd eigenlijk een goed en gezond dieet volgen. Natuurlijk betekent dit niet dat je helemaal niks ongezonds meer kan eten, maar dat je vooral moet opletten. Dit vooral wanneer je ouder aan het worden bent. Enige beperkingen voor een gezonder dieet kunnen zijn dat als je een allergie hebt voor bepaalde soorten eten. Dit kan wel zorgen dat je je moet aanpassen, maar geen zorgen er zijn genoeg mogelijkheden.

Voorkomen van vallen.

Een van de beste manieren om dit tegen te gaan is door te zorgen dat je geen spiermassa verliest. Dit kan je doen door regelmatig bezig te zijn met fysieke activiteiten.  Gewichtheffen is hiervoor een enorm goed werkende oefening. Heel simpel gezegd je gaat meerdere activiteiten/oefeningen doen met gewichten. Dit zorgt dat spiermassa blijft aangemaakt worden en niet alleen afgebouwd word.  Zie op deze pagina hoe je voor een betere fysieke gezondheid kan zorgen.

Het is slim om je omgeving aan te passen aan verouderingsbehoeftes. Als voorbeeld kun je verschillende dingen op makkelijkere plekken laten installeren. Zoals lichtknoppen bij het bed. Probeer dan ook te voorkomen dat je in het donker rond gaat lopen. Hier gebeuren bij ouderen nog wel is het een en ander.

Verwijder ook voorwerpen van de vloer en maak kleden vast om te zorgen dat je makkelijker bij jouw persoonlijke spullen kunt komen. Als je last van onstabiliteit hebt, kun je speciale schoenen hiervoor aanschaffen.