De tips die jij nodig hebt voor gezonde voeten

Het is een feit dat de meeste mensen genoeg tijd besteden aan de verzorging van onze huid en ons haar, maar onze voeten worden vaak niet echt naar gekeken. Droge voetenkloven op de voeten, vieze blaren, eelt, likdoorns en ook zweetvoeten. Je hebt er vast wel is mee te maken gehad. Niet altijd even prettig en daarom zal het goed zijn als je je voeten de aandacht geven die ze verdienen. Gezonde voeten zijn dan ook mooie voeten en zorgt voor een goede uitstraling voor jouw fysieke gezondheid. Je zult hier alles lezen over hoe je dat gaat regelen.

Hoe krijg je dan voetproblemen?

De voeten hebben het zwaar te verduren. Ze dragen dan ook de hele dag het gewicht en zijn bezig met het verplaatsen ervan.  De meest voorkomende klacht voor de voeten is het vormen van eelt. Het laagje eelt zorgt niet echt voor mooie voeten en kan zelfs enorm vervelend aanvoelen. De vorming van eelt ontstaat wanneer de huid voor een lange tijd blootgesteld word aan druk of wrijving.

Deze wrijving doet zich dan voor bij het dragen bij ruime schoenen of als je het fijn vindt om schoenen te dragen zonder sokken. Zweetvoeten zijn ook een oorzaak van eelt op de voeten.  Zo kunnen lange wandelingen zorgen voor een grotere kans hebben op blaren. Dit is natuurlijk ook erg vervelend.

Hielkloven zijn ook een groot probleem bij de voeten. De voeten hebben dan last van het feit dat ze te weinig talgklieren hebben, waardoor ze dus snel uitgedroogd zijn. Dit zorgt er dan ook voor dat je de kans tot het krijgen van kloven ontstaat.

Een ander probleem dat wel vaker voorkomt bij de voeten is een likdoorn. Likdoorns ontstaan doordat je verkeerde schoenen aanhebt of vaak belastende bewegingen uitvoert. Dit kan dan zijn bij het sporten. Oudere mensen hebben hier vooral meer last van doordat de huid een stuk dunner is.

Handige tips voor gezonde voeten

Een goede voetverzorging is enorm belangrijk zodat je geen last gaat krijgen van de bovenstaande klachten. Hieronder zul je een aantal handige tips vinden die jou gaan helpen om gezondere voeten te krijgen.

1. Houd je voeten goed gehydrateerd zodat je gezonde voeten kan hebben

Een verzorgende voet crème helpt om de huid lekker zacht te houden. Er bestaan dan ook wel een aantal zalfjes of crèmes die kloven op je voeten kunnen behandelen. Door de voeten regelmatig in te smeren met een van de juist middelen zullen ze weer mooi worden. Heb je toevallig last van enorme zweetvoeten? Dan is er voor jou een speciale spray met antibacteriële samenstellingen die helpen om vieze geuren weg te halen. Ook is het zo dat jodium goed kan helpen tegen zweetvoeten.

2. Verwijder altijd de dode huidcellen

Gebruik iets van een milde scrub voor het verwijderen van dode huidcellen en eelt dat op jouw voeten aanwezig is. Je kunt dan ook nog als je last hebt van erg hardnekkige eelt, gebruik maken van een eeltvijl. Regelmatig scrubben zorgt op het einde ervoor dat je mooie en zachte voetjes hebt.

3. Geef jezelf soms ook even een lekker voetenbadje om zo je gezonde voeten te behouden

Een verfrissend voetenbadje kan echt enorm goed zijn voor de voeten. Vooral als je een lange wandeling hebt gehad of een lange intensieve sportsessie. Voeg er wat zout aan toe met lauw water en laat je voeten ongeveer 10 minuten in het voetenbadje zitten. Het is ook belangrijk dat je ze goed opdroogt nadat je klaar bent en uiteindelijk zul je enorm goed resultaat hiervan zien.

4. Vergeet niet je teennagels bij te houden, want dit is van belang voor gezonde voeten

Zorg dat je je teennagels recht afknipt en al helemaal niet rond. Als je het rond gaat lopen afknippen dan is de kans groot dat je een ingegroeide teennagel krijgt. Wat wel vanzelf weg kan gaan, maar in de meeste gevallen gaat het niet vanzelf weg en is het heel pijnlijk om mee te lopen. Het scheelt dat als je het laat weghalen bij de huisarts je wel een verdoving krijgt.

Het advies is dat je je nagels gaat bijhouden nadat je uit de douche komt. Dit omdat je nagels dan een stuk zachter zijn en dus een stuk makkelijker om te gaan knippen.  Wees er van bewust  dat je niet met alles je nagel kunt knippen en al helemaal niet moet bezig zijn met afscheuren. Het is belangrijk dat je een goede nagelknipper hebt voor je voeten. Dit kan natuurlijk wel verschillen tussen man of vrouw.

gezonde voeten

5. Houd je voeten altijd zo droog mogelijk

Droge voeten is heel belangrijk om schimmels te voorkomen. Dus als je hebt gedoucht dan is het belangrijk om je voeten altijd af te drogen. Dit vooral tussen de tenen, want daar zijn de plekken het meest gevoelig voor het krijgen van schimmels. Voorkom dus de je natte voeten hebt en een schimmelinfectie gaat krijgen op je voeten, want dat is natuurlijk helemaal niet lekker.

6. Draag altijd goed passende schoenen

Het is van belang dat je goed passende schoenen draagt. Dit omdat je dan eelt, blaren en likdoorns aan het voorkomen bent. Draag dan ook altijd sokken in je schoenen en vermijd het feit dat je met blote voeten in je schoenen gaat stappen. Het kan best zijn dat je dat fijn vindt, maar voor gezonde voeten is dat niet zo fijn. Ook is het belangrijk dat je dagelijks schone sokken aantrekt voor een goede hygiëne. Bij voorkeur doe je dan katoenen sokken aan, omdat deze goed kunnen ademen en zo ook ervoor zorgen dat zweetvoeten voorkomen worden.

7. Geef je voeten misschien een beurt bij een specialist

Natuurlijk is dit geen must, maar het kan zeker een goed iets voor je voeten zijn als je lang een pedicure gaat. Ze weten bij een pedicure natuurlijk heel goed wat ze moeten doen om jouw voeten een goede tijd te geven. Zo krijg je daar ook adviezen over ongemakken aan je voeten en hoe je deze moet gaan behandelen.

De pedicure zorgt er ook voor dat ze eelt bij je weg gaan halen. Ze verwijderen ook zo likdoorns, geven voetmassages en brengen een verzorgende crème aan de voeten. Na deze ontspanning voor je voeten zullen je voeten zich ook een stuk beter voelen en kunnen ze er weer tegenaan. Plus je weet mogelijk ook hoe je huidige problemen met je voeten kunt oplossen door deze pedicure. Ik zou zeggen probeer het is een keer uit. Misschien is het wel iets voor jou.