Hoe kun jij jouw gezondheid en leven goed houden?

Het is natuurlijk niet altijd gegeven dat je gezond door het leven kan gaan, want je hebt niet overal controle over. Waar je wel controle over hebt, is het feit dat je gezond kan gaan eten, niet gaat roken, door genoeg te bewegen en jezelf ook tijd geeft om te ontspannen. Door gezond te leven verklein je de kans op het krijgen van ziektes. Zo helpt gezond leven ook bij langer fit blijven. Een gezonde leefstijl is goed zorgen voor jezelf. Dit wil dan zeggen dat je goed zorgt voor je lichaam en geest. Hieronder 5 tips om je te helpen met een gezonde levensstijl.

1. Neem genoeg tijd voor jezelf

Het is belangrijk dat je jezelf genoeg tijd geeft om te ontspannen in het leven. Dit omdat je niet hele tijd last wilt hebben van stress. En dat je door die stress ook veel gaat piekeren  in het leven. Wat allemaal gewoon niet noodzakelijk is en slecht voor jouw gezondheid is. Door veel stress te hebben, kan dat een hoge tol leggen op jouw gezondheid. Zorg dus dat je je rust neemt in het leven, genoeg ontspant en ook zorgt dat je genoeg blijft slapen.

2. Roken en drugs vermijden dit is slecht voor jouw gezondheid en leven

Het is een feit dat roken en drugs gewoon enorm slecht voor je gezondheid zijn. Zo is roken slecht voor je longen en voor je fitheid. Het past je longen aan waardoor ze een gele/zwarte kleur krijgen. Wat ook nog is een verhoogde kans geeft op longkanker. Wat absoluut iets is wat je niet wilt krijgen. Zo is roken verslavend net zoals drugs. Het nadeel van beide is ook dat het enorm veel geld kost om bij te houden. Het bij drugs zelfs zo erg dat als je verslaafd raakt aan sommige drugs je leven daar vanaf gaat hangen. Wat een hele slechte gezondheid resulteert. Vermijd dus roken en drugs. Dit zodat jouw gezondheid en leven goed blijven.

3. Zorg dat je op gezond gewicht blijft, overgewicht is slecht voor jouw gezondheid en leven

Het is belangrijk dat je op gezond gewicht blijft in het leven. Dit zorgt ervoor dat je  minder risico loopt op gezondheid problemen dan mensen die dan dus overgewicht of ondergewicht hebben. Dan heb je bijvoorbeeld minder kans op aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker dan wanneer je gewicht te hoog is. Het is ook zo dat als je op gezond gewicht zit je je ook een stuk lekkerder in je vel voelt en een stuk fitter.

gezondheid en leven

4. Beweeg regelmatig

Voor een gezond leven is het belangrijk dat je bezig bent met bewegen. Je voelt je een stuk fitter als je beweegt en het verlaagd ook de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten. Het hangt af van je leeftijd hoeveel je het beste kunt bewegen per week. Het advies voor volwassenen is dat je minstens 150 minuten matige of zwaar intensieve inspanning per week hebt. Dit bestaat dan uit 2x peer week spier- en botversterkende activiteiten.

Voor ouderen is het handig om ook balansoefeningen te doen dagelijks. Je kunt dan een lekker stuk gaan wandelen, hardlopen of fietsen, maar ook zwaardere huishoudelijke klussen doen. Zo kun je de hond uit gaan laten, in de tuin hard bezig zijn of zware spullen verplaatsen/ kamers andere inrichten. Doe wat jij leuk vindt en wat bij jou past. Dit maakt bewegen dan ook een stuk leuker voor jezelf. Het is ook zo dat het belangrijk is dat je vermijd om veel stil te zitten op een dag. Bewegen zorgt ervoor dat jouw gezondheid en leven een stuk aangenamer worden.

5. Blijf gezond eten

Gezond eten is een belangrijk aspect van een gezond leven. Als je gezond eet, zorg je goed voor je lichaam. Door de eten volgens de schijf van vijf verklein je de kans op onder andere hart- en vaatziekten en kanker. Je zorgt dan ook dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die je dagelijks binnen zou moeten krijgen. 

Hoe meer je kiest voor producten die binnen de schijf van vijf vallen hoe beter je ook kan letten op jouw gewicht. Het is dan zo dat als je veel dingen eet die buiten de schijf van vijf vallen, heb je een kans op overgewicht. Dingen die erbuiten vallen zijn dan: snoep/dingen met veel suiker, frisdrank en erg vet eten. Natuurlijk zijn er nog meer dingen, maar daar kun je hier meer informatie over vinden. Het is dan niet zo dat je helemaal niet iets buiten de schijf van vijf kan eten, maar houd jezelf wel onder controle. Teveel is nooit goed. Teveel ongezonde dingen eten schend jouw gezondheid en leven. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Wees verstandig!