Goede ademhaling

Waarom is goede ademhaling zo belangrijk voor ons?

Het is de basis, het meest onbewuste proces in het lichaam en natuurlijk van levensbelang. Ademhaling kan zo bij verschillende dingen helpen in het leven. Zo kun het helpen tegen stress en kan het ook nog is zorgen dat je ontspannen word. Het is van belang om te weten hoe je het best bezig kunt zijn met ademhaling, want als je niet goed of niet volledig ademt kun je de volgende klachten ervaren.

 • Moeite met rust en ontspanning
 • Onrust, stress en een gevoel van altijd aan staan ervaren
 • Onrustig slapen 
 • Angst- of paniekklachten
 • Moeite met uiten van emoties
 • Nek- en schouderklachten

Wat houd middenrif ademhaling in?

Bij een goede ademhaling ben je bezig met het gebruiken van je middenrif en kun je de adem sturen naar je buik. Je middenrif is dan ook een grote spier die romp je twee delen verdeelt. Dit zijn dan je borst en je buikholte. Het is gebeurd dat je tijdens de ademhaling de middenrifspieren samentrekt. Het middenrif beweegt naar beneden, buikholte wordt op dat moment kleiner en de organen worden weggedrukt. Daardoor komen de organen naar voren, de borstholte wordt dan groter en de longen worden op dat moment uitgerekt. Bij een uitademing ontspannen de middenrifspieren, de organen in de buikholte drukken het middenrif dan weer omhoog, wat ervoor zorgt dat de borstholte en longen kleiner worden en dan de lucht naar buiten wordt geperst.

Goede ademhaling

Wat is dan de ideale ademhaling?

Om een ideale ademhaling te bereiken, moet je drie pijlers volgen die belangrijk zijn. Dit zijn ademhaling per minuut, buikademhaling en hartritme.

Ademhaling per minuut

Span jij je niet in en ben je dus in een ruststand dan zijn 4 tot 8 ademhalingen per minuut ideaal. Zit je op de 12 tot 17 ademhalingen per minuut, dan zit je lichaam in een vecht- en vluchtmodus wat resulteert in een onrustig gevoel. Er is dan zeker wel wat werk nodig om dat te gaan verbeteren. Zit je daarboven, dan heb je echt een veel te snelle ademhaling en is er zelfs kans op hyperventilatie in sommige situaties. Hyperventilatie is zeker niet iets waar je gelukkig van gaat worden, dus het word tijd om dan wat goede ademhalingsoefeningen te gaan doen.

Hartritme

Het ritme van het hart is in synchroon met de dingend ie er spelen of gebeuren in het leven. Dit is ook normaal en heel gezond. Soms zitten er wat vertragingen tussen en dan weer versnellingen. Het is dan ook zo des te groter de veranderlijkheid tussen de slagen is, des te gezonder jij als persoon eigenlijk bent.

Buikademhaling

De juiste manier van buikademhaling hebben we al besproken. Dit is dan de ademhaling via het middenrif. Het is van belang dat je hierbij een zachte buik hebt. Een zachte buik wilt dan zeggen dat je dus een zichtbare buik hebt tijdens het ademhalen. Een buik die soms ook wat mag gaan hangen, zeker wanneer je bezig bent met oefeningen die gerelateerd zijn aan ademhaling. Een buik die wordt ingehouden, betekent dat we niet ontspannen en zacht zijn. Het is juist van groot belang dat dit wel zo is. Het vasthouden van de buik betekent namelijk ook dat de spanning daar vastgehouden wordt. Wanneer je bezig bent met oefeningen van ademhaling is het van belang dat als je een optimaal resultaat wilt bereiken je een zachte buik moet hebben.

Goede ademhaling

Heb je spanning of juist ontspanning in jouw lichaam?

Je hebt een simpele handeling om je adem te controleren en te weten of je nu een gespannen of een ontspannen buik hebt. Dit is de volgende oefening: ga zitten of liggen, handen op je buik, wanneer je zit kun je je handen als het ware op je schoot leggen. Je gaat inademen en kijken of je handen omhoog net zoals je buik. Door dit de doen kun je na een paar keer dit te doen, voelen of je buik ontspannen is of juist gespannen aanvoelt. Als je merkt dat je veel spanning voelt, kan dit ook al invloed hebben op je dagelijkse leven. Natuurlijk niet specifiek omdat je buik onder spanning staat, maar omdat de spanning in het algemeen veel energie en kracht kost.

Wat zijn dan de voordelen van een goede ademhaling voor mensen?

Er zijn enorm veel voordelen aan het verbeteren van je ademhaling aangezien het de basis van je leven is. Letterlijk natuurlijk omdat je zonder ademen niet meer zou leven. Dus als ademhaling jou dwarszit, doe er dan wat mee. Hieronder heb je een aantal voordelen. Spreken deze voordelen jou aan om verandering te maken in jou ademhaling? Doe dat dan!

5 voordelen die je haalt uit een goede ademhaling

 • Meer ontspanning in het dagelijks leven: doordat je bezig bent met bewuster adem te halen trigger je het parasympatische deel van je zenuwstelsel. Dit kalmeert dan ook alle lichaamsfuncties en zorgt ervoor dat je uit de vecht- en vluchtmodus komt, wat ervoor zorgt dat je dus een modus komt ontspanning.
 • Betere spijsvertering: wanneer je lichaam in de vecht- of vluchtmodus zit gaat alle energie naar de vitale functies toe om soort van te overleven. Dit zorgt ook dat het zich af sluit van het energie rovende systeem. Als je gestrest bent, is je spijsvertering dus ontregeld. Door rustige middenrif ademhaling haal je je lichaam uit de overleving stand, wat ervoor zorgt dat de spijsvertering weer aan wordt gezet en je dus beter het eten kunt gaan verteren.
 • Verbetering van sportprestaties op elk vlak: Het maakt niet uit om welke sport het gaat, maar door juist ademhalen kun je jouw sportprestaties verbeteren. Door te trainen met adem train je ook je uithoudingsvermogen en je spierkracht. Het is belangrijk voor mensen die op een hoog niveau een sport beoefenen of mensen die hard bezig zijn in de sportschool.
 • Betere rust tijdens de nacht: Bij een snelle of oppervlakkige ademhaling sta je waarschijnlijk nog in de actiestand. Dit is wat je niet wilt hebben natuurlijk als je wilt gaan slapen. Door rustige ademhaling te nemen via het middenrif zeg je tegen je hele lichaam dat je mag gaan ontspannen en dat het tijd is om je klaar te maken voor de nacht.
 • Goede ademhaling zorgt voor meer energie: je hebt minder energie wanneer je snel en hoog ademt. Door rustig te ademen verbeter je de zuurstofopname waardoor je dus uiteindelijk meer energie zult hebben. Dit is natuurlijk preferent zo kun je ook meer uit je dag halen.

Nog een oefening voor goede ademhaling

Nog een oefening voor goede ademhaling

Om je een beetje verder te helpen met die verbetering van jouw ademhaling, kun je de onderstaande oefening gaan uitproberen.

Dit is een ademhalingsoefening voor een goede buikademhaling

 • Ga weer zitten of liggen met je handen op je buik
 • Adem 4 tellen in, je blaast je buik hierbij echt op als een ballon
 • Houd dan de adem vast voor ongeveer 4 tellen
 • Adem dan weer 4 tellen ontspannen uit, waarbij je dus wilt zorgen dat je een zachte buik hebt