hersenen trainen doe je met deze 6 hersentrainoefeningen

Hersentraining omvat alle hersen oefeningen die je kunt doen om je hersenen te trainen en te ontwikkelen. Sommige mensen maken er een hele sport van om hun hersenen continu te blijven trainen. Dat is ook niet zo gek, want je hebt er natuurlijk veel baat bij. denk maar is aan oudere mensen die nog goed met de maatschappij mee kunnen denken, omdat ze een geweldig denkvermogen nog hebben. Vaak zeggen jonge mensen dat ze best heel oud willen worden, maar dat wel als ze nog goed over alles kunnen nadenken. Het is dan ook zo dat dit zeker bereikbaar is met het doen van braintrainingen oftewel het trainen van je hersenen.

Er zijn 6 specifieke manieren om je hersenen te trainen en in topconditie te houden. Hieronder ga ik ze voor je benoemen. Neem er je baat bij of niet. Het is natuurlijk helemaal aan jou wat je met deze informatie wilt gaan doen. Hersenen trainen staat wel centraal in dit artikel. 

1. Ga goed om met stress in je leven

Probeer het verleden af te sluiten en kijk optimistisch naar de toekomst. Neem de tijd voort jezelf en blijf ook vooral bezig met dromen. Deze instelling is goed om de stress te voorkomen, en dit is dan weer goed voor het trainen van jouw hersenen. Ook is dit goed voor de gesteldheid van jouw hersenen.

2. Neem voldoende omega 3 vetzuren in

Omega 3 vetzuren werken als een glijmiddel voor je aderen. Er zijn dan ook veel onderzoeken geweest die aantonen dat deze vetzuren daarom erg belangrijk zijn voor je denkvermogen. Omega 3 vetzuren vind je onder andere in vis, maar je kunt ze ook kopen als supplement. In de variant van capsules of tabletten met een vloeistofje erin. Vergeet niet om op je omega 3 inname te letten. Dit dan al helemaal als je je hersenen wilt openen en wilt laten optimaliseren. Optimaal hersenen trainen met genoeg omega 3.

3. Neem elke dag een aspirine

Aspirine zorgt ervoor dat je bloed goed dun blijft, waardoor het makkelijker naar de kleine bloedvaten van je hersenen kan blijven stromen. Op deze manier zorg je voor een beter geheugen en een betere algemeen werking van je hersenen. Zelfs is het zo dat een glas wijn per dag wordt aangeraden voor het trainen van je hersenen. Daarnaast moet je dit niet verwarren met het feit dat pijnstillers of alcohol goed voor je is. Er zitten natuurlijk zat nadelen aan het gebruik van deze dingen, maar als je bezig bent met trainen van je hersenen kan dit wel stimuleren van de werking van jouw hersenen. Hersenen trainen lukt zo ook een stuk beter.

4. Wees regelmatig bezig met sporten en bewegen. Zet hersenen trainen niet alleen bovenaan

Sporten en andere lichamelijke oefeningen brengen als groot voordeel met zich mee dat ze de kwaliteit van je bloedvaten verbeteren. Hierdoor wordt de toevoer van het bloed naar je hersenen geoptimaliseerd. Je hersenen kunnen daardoor beter hun werk blijven doen, dit geld dan ook als je ouder wordt. Door je algemene lichaam te trainen, train je direct ook je hersenen om fit en gezondheid te blijven. Bewegen is enorm belangrijk voor jouw gezondheid!

5. Speel uitdagende spellen of daag jezelf uit met over doelen na te denken. Hersenen trainen, kan hierdoor heel goed

Woordspellen zoals kruiswoordpuzzels zijn een goede manier om je hersenen te trainen. Doe voor optimale training van de hersenen niet dingen die te makkelijk zijn, zorg ervoor dat je jouw grenzen blijft verleggen. Dit door moeilijke spellen of door na te denken over hoe je jouw doelen gaat bereiken en in welke stappen je dit gaat doen. Ook zou je strategische spellen kunnen spelen, denk hierbij aan schaken online. Het is belangrijk om je hersenen altijd wel dagelijks de nood te geven om actief te blijven. Zo blijf je actief en alert.

6. Ga opzoek naar nieuwe en oncomfortabele situaties voor jouw hersenen. Zodat hersenen trainen een continu ding blijft

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans gaat zijn dat je vooral in comfortabele situaties terecht zult zijn. Hiermee verslap jen het vermogen van jouw hersenen. Zorg daarom voor nieuwe mensen om je heen, zorg dat je veel blijft reizen en veel sociale contacten blijft onderhouden. Dit is namelijk een hele goede training voor je hersenen. Daarnaast is het wel zo dat je natuurlijk niet enorm veel sociale contacten moet hebben puur voor het feit van dat je denkt bevriend te zijn met elkaar. Ga opzoek naar sociale contacten die jou uitdaagt. Het beste is zelfs als jullie elkaar uitdagen om betere mensen te worden. Door je op te schepen met dat soort vrienden is de kans op verbetering natuurlijk ook nog een stuk groter.

Hersenen trainen

Overgewicht leidt tot een snellere aftakeling van jouw hersenen

Het is zo dat obesitas en overgewicht in het algemeen niet alleen slecht voor je zijn qua lichamelijke problemen, maar je verhoogt ook de kans op kanker, diabetes en hart/ en vaatziektes. Overgewicht zijn kan zorgen dat je hersenen veel sneller aftakelen dan mensen die een goed BMI hebben. Mensen van 70 jaar oud met overgewicht hebben dezelfde hersencapaciteit als mensen die 86 jaar zijn en slank zijn. Dit is gebleken uit een Amerikaans onderzoek. Zelfs al met gemiddeld overgewicht is ware hersenleeftijd hoger dan de officiële kalenderjaren van je lichaam. Op je zeventigste is het verschil dan opgelopen tot wel bijna 8 jaar in vergelijking tot iemand met een goed BMI.

 

Ook blijkt het zo uit het onderzoek dat de kans op Alzheimer ook flink toeneemt. Dit natuurlijk door de versnelde aftakeling van de hersenen bij last van overgewicht.  

Waarom sporten zo belangrijk is voor jouw hersenen

Door meer dan 3 uur per week aan conditietraining te doen, zorg je ervoor dat je hersenen jong blijven dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek dat is gedaan bij de University of North Carolina in de Verenigde staten. In het onderzoek werden de hersenen van enkele tientallen mensen met een leeftijd van tussen de 60 en 80 jaar bekeken. De helft van de groep had in de afgelopen 10 jaar meer dan 3 uur conditietraining gedaan per week. De andere helft deed nooit of zelden aan sporten.

 

Tijdens dit onderzoek woerd voornamelijk onderzocht hoe de toestand van de bloedvaten in de hersenen was, omdat dit een belangrijke indicator is van de gezondheid van de hersenen. De resultaten waren vrij duidelijk± de groep die wel aan intensief sporten deed voor 3 uur per week, had aanmerkelijke meer hele kleine bloedvaten en had bovendien een betere structuur van de bloedvaten. Wat vooral gaat om dat er minder verdraaiingen aanwezig zijn in de bloedvaten van de hersenen. Deze hersenen leken dan ook nog goed op de hersenen van jongvolwassenen, wat natuurlijk geweldig is om te horen en te hebben.

 

Het is dus verstandig om je lichaam jong te blijven houden. Dit dope je dan door 3 uur intensief te sporten in de week. Intensieve sport, intensieve krachttraining of conditietraining het kan allemaal. Het helpt natuurlijk niet als je dat maar een paar weken zou volhouden, dus het is enorm belangrijk dat je wel een vaste routine gaat aanhouden om die 3 uur intensief