Wat is lichamelijke gezondheid?

 Lichamelijke gezondheid bestaat uit het welzijn van het lichaam en het optimaal functioneren van het lichaam van het mens, dit wil zeggen, het is een algemene toestand van mensen die in een goed fysieke, mentale, emotionele toestand verkeren en die aan geen enkele ziektes lijden.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) definieert gezondheid als die staat van welzijn die verder gaat dan het niet lijden aan ziektes en die ook fysiek, mentaal en sociaal welzijn omvat. Eigenlijk dus alles gerelateerd aan jouw lichaam.

Doordat je een optimale lichamelijke gezondheid hebt, kun je verschillende activiteiten goed uitvoeren, het welzijn bevorderen en zo ook de vaardigheden blijven ontwikkelen. Ook kun je bezig zijn met het ontwikkelen van jouw algemene gezondheid.

Wanneer een persoon in een goed lichamelijke gezondheid verkeert, is het lichaam solide en ziektevrij. Dit wil dan ook zeggen dat de mentale en emotionele gezondheid ook een goede staat is.

De fysieke gezondheid kan echter wel harder beïnvloed worden, afhankelijk van de levensstijl die jij volgt, de omgeving waar je woont of werkt en het is ook afhankelijk van de genetica die hangt in jouw familie. Zo kun het ook nog afhangen van het medische advies wat je krijgt als je ergens last van hebt.

Er zijn meerdere gevallen waarin mensen, hoewel ze proberen een goed en gezond leven te leiden, op een of andere manier toch fysieke falingen krijgen. Dit kan in verband liggen met de omgeving waar ze in te werk gaan. Het kan dan ook zo zijn dat de ziekten of andere aandoening zijn geërfd doordat het in de familie zit.

Hebben volwassenen vaak last van lichamelijke klachten?

Het is best voorkomend dat volwassenen iets van klachten krijgen. Niet altijd is dit ook te voorkomen ook al zouden we dat natuurlijk al te graag willen. Ieder lichaam heeft zo zijn eigen manier van reageren op leeftijd.

Bij volwassen zijn er en aantal dingen die meer voorkomen bij volwassenen dan bij jongeren. De meeste zaken die voorkomen bij volwassenen als lichamelijke klachten zijn als volgt:

  • 49% van de volwassenen heeft 1 of meer lichamelijke klachten ervaart
  • De meest voorkomende klachten waar volwassenen last van hebben is dan vermoeidheid dit is 29%
  • Dan hebben zo ook vaak last van spier-gewrichtsklachten waarin dat 23% is
  • Ook zijn slaapproblemen een veel voorkomend probleem bij volwassenen dit is 18%
  • Dan hebben we ook nog geheugen en of/concentratieproblemen, hoofdpijn en prikkelbaarheid had bij de meeste testen een uitkomst van 11%
  • Door COVID-19 nam het vaak hoesten voor volwassenen toe van 6% naar 10%
  • Wat gelukkig het minst vaak voorkomt is hartkloppingen bij volwassenen dit is maar 3%
Lichamelijke gezondheid grafiek volwassenen

Hierboven zij je de grafiek die het RIVM heeft gemaakt in een tijdspan van 9 maanden. Zo hebben zij aantal tientallen duizenden volwassenen gevraagd om hieraan mee te werken, om zo er achter te komen waar de meeste volwassenen last van hebben. Ook zo de mogelijkheid hebben om ze te helpen deze klachten te verminderen.

Zo is het wel zo dat stress en mentale klachten een grote kans geven op het ervaren van lichamelijk klachten. Bij stress specifiek kan het een goede tol op jouw lichamelijke gezondheid hebben. Dit vooral als je continu aan het piekeren bent over dingen. Zo is piekeren enorm gevaarlijk voor jouw gezondheid en stress natuurlijk ook. Het overlapt elkaar een beetje. Het is handig om wat te doen aan stress en piekeren. Op deze pagina vind jij meer informatie over wat je moet doen bij stress en wat het precies inhoud. Op deze pagina vind jij meer informatie over wat piekeren is en hoe je stopt met piekeren.

Zo is het wel zo dat stress en mentale klachten een grote kans geven op het ervaren van lichamelijk klachten. Bij stress specifiek kan het een goede tol op jouw lichamelijke gezondheid hebben. Dit 

Lichamelijke gezondheid voor jongeren

Net zoals bij volwassenen hebben jongere ook lichamelijke klachten. Deze zijn wel verschillend van elkaar. Wat natuurlijk ook best logisch is. Er zitten wel dezelfde klachten tussen, maar heel niet alle zijn hetzelfde als bij volwassenen.

Deze meting is ook gedaan rond dezelfde periode als die van de volwassenen. Waarin het in 2023 niet heel veel zal gaan verschillen van deze huidige metingen.

Het is dan zo dat veel jongeren last hebben van vermoeidheid. 55% van de jongeren die hier aan meededen gaven aan vaak last te hebben van 1 of meer lichamelijke klachten.  De lichamelijke klachten van jongeren zijn als volgt:”

  • Waarin vermoeidheid het vaakst last van vermoeidheid hebben. Dit is 36%
  • Veel jongeren zijn ook aardig prikkelbaar, wat best goed bij de leeftijd past. Dit was 20%
  • Waar geheugen en/of concentratieproblemen ook optreden bij ouderen is het bij jongeren ook aardig veel. Wel 20%
  • Hoofdpijn bij jongeren 18%
  • Slaapproblemen wat kan komen door druk van school of stress. Is bij jongeren ook 18%
  • Zelfs meer percentage jongeren hebben last van hartkloppingen. Dit is 4% een procent meer dan bij de volwassenen

Deze grafiek is ook gemaakt door het RIVM. Om te kijken waar de meeste jongeren last van hebben en om ze zo ook mogelijk te ondersteunen.

In de meeste gevallen hangt stress samen met een grotere kans op het ervaren van lichamelijke klachten. Net zoals bij volwassenen kan stress een grote rol spelen op jouw gezondheid zowel fysiek als mentaal. Zo kunnen eenzaamheid en mentale klachten ook zorgen voor een verslechtering in de lichamelijke gezondheid.