Longinhoud verbeteren

Lichaamscellen hebben op ieder moment eigenlijk behoefte aan een bepaalde hoeveelheid zuurstof. Dit komt doordat er op dat moment verbranding plaatsvind. Bloed dat ervoor zorgt dat de zuurstof van de longen naar de cellen wordt vervoert. Daarnaast zorgen longen ervoor dat er koolstofdioxide uit het lichaam verwijderd word. Longproblemen die je ervaart zullen dan ook resulteren in een stuk minder fit voelen van jezelf.

Je zult hier meer informatie krijgen over wat je longcapaciteit is en waarom je dit nodig hebt. Ook lees je wat de voordelen zijn van een grote longinhoud en hoe je longcapaciteit kan gaan meten. Als extra krijg je een paar eenvoudige oefeningen om je longinhoud te vergroten en tips om je ademhalingstechniek te trainen. Als laatste wat informatie over welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verbeteren van de longfunctie.

Wat houd longinhoud in en waarom is dit noodzakelijk voor ons?

Longcapaciteit is zoals het ook genoemd is de capaciteit van jouw longen. Dit bestaat dan uit de vitale capaciteit en het restvolume van de longen. De vitale capaciteit is de hoeveelheid lucht di wordt uitgeademd nadat je heel diep ingeademd hebt en weer uitademt. Het restvolume noemen we dan de lucht die overgebleven is na een diepe uitademing.

Als je ouder wordt zal je longcapaciteit ook langzaam gaan afnemen. Je hebt het nodig om efficiënt zuurstof af te geven en om koolstofdioxide kwijt te raken. Bovendien is het zo dat al je een grote longinhoud hebt, dat je spieren langer het kunnen volhouden tijdens een training. Goede longen zorgen voor een goede fysieke gezondheid en daardoor ook een goede mentale gezondheid.

De voordelen die aanwezig zijn bij een grote longinhoud

 • Betere ademhaling
 • Je ademhalingsspieren worden ook sterker
 • Verbetering van de longfuncties
 • Je voelt je ook een stuk fitter
 • Koolstofdioxide die beter en makkelijker uitgestoten word
 • Meer zuurstof die naar de spieren kan gaan wat resulteert in betere fysieke prestaties
 • Meer zuurstof naar de hersenen wat ook zorgt voor een betere en heldere gefocuste geest

Hoe ga je jouw longcapaciteit meten?

Je longcapaciteit meten kan door middel van een longonderzoek, dit heet ene spirometrie. Met een longonderzoek wordt er meestal gecontroleerd of de longfuncties het nog wel goed doen. Een onderzoek spirometrie gebeurt vrijwel alleen als er langdurige klachten zijn zoals: slijm in de keel, benauwdheid, hoesten veel en lang of als je een erg lange tijd hebt gerookt.

Om zelf te gaan kijken wat nou jouw totale longcapaciteit is kunnen we dit gaan meten volgens een paar longvolumes bij elkaar op te gaan tellen. Dit zijn de volgende:

 • Residueel volume
 • Expiratoire reserve volume
 • Tidaal (normale ademvolume)
 • Inspiratoire reserve volume

Er zijn ook een aantal testen die je zelf kunt gaan kopen, maar het is wel zo dat deze niet altijd een betrouwbaar genoeg uitslag geven. Een normale longcapaciteit van vrouwen is rond de 4,2 liter en voor mannen is dit 5,8 liter.

Longinhoud verbeteren

Hoe kun je je longinhoud vergroten en jouw longinhoud verbeteren?

Het is mogelijk om je longcapaciteit te vergroten. Dit is mogelijk doormiddel van fysieke inspanning, maar ook is dit mogelijk zonder fysieke inspanning. Hieronder staan twee oefeningen die je elke dag kunt gaan doen om je longinhoud te vergroten zonder fysieke inspanning. Longinhoud verbeteren kan heel goed van pas komen in het leven, dus let goed op.

 Adem inhouden

Je kunt je longcapaciteit trainen door een aantal keer per dag je adem in te houden. Dit doe je als volgt:

Stap 1: adem heel diep in

stap 2: hou je adem een tijdje in, ongeveer de helft van de tijd dat je  normaal zou kunnen volhouden

stap 3: adem langzaam en gelijkmatig uit

stap 4: doe dit dan wel een aantal minuten achter elkaar

stap 5: als laatste herhaal je dit een aantal keer per dag

de tweede is in en uit ademen

alleen al door een aantal keer per dag diep in en uit te ademen kun je je longinhoud verbeeren. Ga op je rug liggen en leg je hand op je buik en volg dan de volgende stappen:

stap 1: adem eerst zo diep mogelijk uit, zodat er zo weinig mogelijk lucht achterblijft in je longen

stap 2: probeer je middenrif te laten zakken en je borstkas te laten openen. Dit doe je dan door je buikspieren te ontspannen en je armen wijd te openen.

Stap 3: adem een peer keer langzaam uit. Zorg ervoor dat het uitademen gelijkmatig is.

Stap 4: herhaal dit ook een aantal keer per dag

Verbeter tips voor ademhalingstechnieken

Heb je zo een gevoel dat je buiten adem bent. Waarschijnlijk is het dan zo dat je geen goede ademhaling hebt. Gelukkig is er zeker wat aan te doen om jouw ademhalingspieren te gaan trainen. Let bij het ademhalen op de volgende dingen. Zo kan je jouw longinhoud verbeteren:

 • Adem op een rustige manier. Dit wil zeggen dat je rustig moet inademen en paar seconden later weer uitademt. Adem dus niet te snel in en uit.
 • Adem in en uit vanuit de buik in plaats van vanuit de borst.
 • Adem in en uit door je neus in plaats van door je mond.

Goede ademhaling speelt een enorm belangrijke rol bij het opnemen van zuurstof in jouw lichaam. Het zorgt namelijk voor dat je meer zuurstof opneemt en dat is natuurlijk enorm goed voor jouw bloed en doorbloeding door het lichaam. Daarom is het zo belangrijk om 

Longinhoud verbeteren doormiddel van middenrif training

Eigenlijk is dit het belangrijkste gedeelte van het ademen. Het middenrif trainen is daarom ook het allerbelangrijkst. Je kan je middenrif versterken door de volgende dingen:

 • De wall sit uit te voeren
 • Een ballon op te blazen

Voedingsmiddelen die ook de longinhoud verbeteren

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die ook betrekking hebben op de conditie van je longen. Door regelmatig de volgende voedingsmiddelen te eten is er een grote kans dat jouw longfunctie wordt verbeterd.

 • Uien

Uien worden al sinds vroeger gebruikt om de gezondheid van longen te bevorderen. Ze verwijderen gifstoffen, bestrijden tegen infecties en reinigen ook nog eens de longen wat natuurlijk ideaal is.

 • Gember

Gember is niet alleen een hulpmiddel tegen het zuiveren van de longen, maar ook om luchtweginfecties grotendeels te voorkomen en ook nog is te kunnen behandelen.

 • Appels

Appels zijn flink rijk aan vitamine. Dit met name de vitamine A,C en E. Deze helpen dan ook enorm goed met het verbeteren van de longfunctie. Daarnaast helpt het mensen ook nog is om te stoppen met roken. Ze ontgiften de longen en voorkomen ontwenningsverschijnselen.