mentale gezondheid verbeteren? Zie direct hoe dat kan

Leestijd 5 min

Wat is mentale gezondheid precies? Hoe ga je jouw mentale gezondheid verbeteren?

Mentale gezondheid vebeteren? Hoe doe je dit nou?! Mentale gezondheid is de gezondheid van je geest. Als je aan  gezondheid denkt, denk je al snel aan je lijf, aan je conditiee en aan je fysieke gezoindheid. Als je fitter wilt zijn ga je meer bewegen, vroeger naar bed, stoppen met roken en gezonder eten. Maar wistr je dat de verzorging van je geest net zo belangrijk is als je fysieke gezondheid. Als je namelijk niet alleen lekker in je fel zit, maar ook lekker in je hoofd zit, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen de baas zijn. Hoe word je mentale gezondheid dan veel beter en gezonder? klik hier om meer te lezen over fysieke gezondheid en stress.

Waarom je mentale gezondheid zo belangrijk.

Jou mentale gezondheid beïnvloedt hoe jij je leven leeft. Wanneer je mentaal niet gezond bent, voel je iedere dag als een tegenslag. Zo kun je dan ook van de meeste dingen niet meer echt genieten. Alles ziet er somber uit en je bent een beetje in jezelf opgesloten.

In een aantal gevallen kan een slechte mentale gezondheid overslaan in depressie. Je hebt een depressie wanneer je langer dan een maand alleen maar somber en verdrietig bent over zaken. Dit is natuurlijk wat je wilt voorkomen, want er zijn zoveel leuke dingen op deze wereld. Depressie valt te herkennen aan de volgende dingen.

 • Je voelt jezelf waardeloos en/of hebt een sterk schuldgevoel;
 • Problemen met concentreren;
 • Moeite met het maken van beslissingen;
 • Je hebt gedachten over zelfdoding
 • Je bent interesse verloren in hobby’s en/of activiteiten die je altijd leuk vond;
 • Minder eetlust;
 • Slechte nachtrust of slapeloosheid;
 • Je slaapt veel meer dan eerst, en bent bijna je bed niet meer uit te krijgen;
 • Vermoeidheid;

Het is dus van groot belang dat je mentaal gezond blijft.  Op die manier kun je alles uit je leven halen wat erin zit voor jou! Iedere dag een betere dag maken is het uiteindelijke doel. Het mooie aan mentale gezondheid is dan ook. Dat jij er zelf wat aan kunt veranderen. Dit geld natuurlijk ook voor je fysieke gezondheid.

De impact van sociale media op jou mentale gezondheid.

Steeds vaker zien we onderzoeken opduiken en verhalen die een verband leggen tussen sociale media en mentale gezondheid. Dit dan ook met name bij jongeren. Niet voor iedereen is dit een probleem, maar toch bijna tachtig procent heeft hier iets mee te maken van de jongeren. Het meest voorkomende wat sociale media doet, is jou een beeld laten zien wat niet de realiteit is. Zo kun je met beginnen te denken dat jij ook in de realiteit had willen zitten, maar dit dan momenteel niet zit. Dit kan dan ook zware invloed hebben op jou mentale gezondheid. Je kunt erg somber worden over het feit dat jij niet in die situatie zit en je eigen situatie daardoor heel slecht vindt.

Dit is niet het enige wat er gebeurd. Ook krijg je te maken met het feit dat je jezelf gaat vergelijken met een ander. Hoeft het niet zijn realiteit te zijn, maar kan het ook zijn of haar fysieke staat zijn of de hoeveelheid rijkdom iemand bezit. In elk geval heeft het geen enkel zin om je te vergelijken met een ander. Dit kan alleen maar zorgen voor een slechte instelling en zo dan ook een slechte mentale gezondheid. Vermijd vergelijking, maar kijk alleen naar jezelf. Hoe kun jij zelf verbeteren en hoe kan jij als persoon groeien tot iemand waar jij trots op kunt zijn. Wil je meer lezen hoe jij als persoon kan groeien? kijk dan hier.

Er zijn een aantal dingen die zorgen dat je je mentale gezondheid kan verbeteren. Niet alles werkt bij iedereen, maar dit zijn de meeste zaken die invloed hebben op jouw mentale gezondheid.

 1. Leef met een missie: zorgt dat je een doel hebt in het leven. Wat wil jij bereiken in het leven. Denk hier goed over na.. Als je dit op een rijtje hebt kun je jezelf motiveren ergens naar toe te werken.
 2. Stel doelen: Doelen houden je bezig in het leven. Zoals hierboven staat als je een missie hebt en dagelijkse doelen weet te stellen, houd je jezelf scherp.
 3. Denk positief: Dit klinkt natuurlijk heel simpel en je hebt ook zeker mensen die hier moeite mee hebben. Maar bedenk altijd. Er zijn mensen die het nog zwaarder hebben, er zijn mensen die enorm veel om jou geven en van je houden. Desondanks sommige acties of besluiten die je in het leven hebt gemaakt..
 4. Leef bewust: denk na over wat je doet in het leven. Ga niet van het rechte pad af. Zo niet zeggende dat je niks in het leven mag uitproberen, maar probeer je zelf wel altijd op het juiste pad te zetten. Ieder mens heeft een ander pad waar hij/zij aan wilt werken. Zorg dat dit pad jouw leven ook motiveert en geluk kan geven.
 5. Zorg voor vriendschap: Je met mensen om je heen zetten kan zeker zorgen voor blijdschap als je goeie vrienden hebt. Waar het wel slim is om over na te denken. Wie zijn jouw echte vrienden en wie niet? Des te ouder je word des te meer je hiernaar moet gaan kijiken. Welke vrienden zullen hoe dan ook voor jou klaar staan en dat ook over 10-20 jaar. Ditzelfde geld voor broers en zussen. Houd deze relatie hoog  je bent maar een keer in dit leven een broer of zus van iemand.
 6. Pieker niet: Dit is wel lastig, omdat natuurlijk sommige mensen in situaties leven waarin piekeren heel gebruikelijk is. Er gaan meerdere zaken mis in het leven wat het moeilijk kan maken om niet te piekeren. Onthoud dat piekeren alleen geen enkel nut heeft. Je zult er niks mee opschieten. Zoals bij 3 genoemd. Denk positief! Je bent maar een keer op deze aarde en je hebt te weinig tijd hier om je hele leven te piekeren om allemaal zaken. Maak het beste van jouw leven.
 7. Pak de problemen aan: Als je ergens tegenaan loopt dan is het van belang dat je dit niet laat liggen. Pak het op en doe er wat mee. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en dit ligt natuurlijk ook wel aan hoe groot dat probleem is. Desondanks is het wel verstandig hoe groot het probleem ook is er wel iets aan proberen te doen zodat het geen probleem meer is. Natuurlijk zijn er problemen die niet op te lossen zijn, maar dan moet je daarmee leren te leven.  Niet alles in deze wereld kan helaas lopen zoals men wenst.
 8. Eet gezond: een gezonde etensstijl zal ook zorgen dat je mentaal beter in je vel bent. Natuurlijk doet dit fysiek ook zijn werk. Je zult je veel fitter voelen en veel energierijker dan als je alleen maar junkfood eet. Niet dat je niet junkfood kunt eten, maar probeer het wel zo minimaal mogelijk te houden. Denk ook aan je lichaam hoe jij wilt dat jij er over 10-20 jaar uitziet. 

De grootste oorzaak van slechte mentale gezondheid

Piekeren

Een van de meest voorkomende zaken van een slechte mentale gezondheid is piekeren. De betekenis van piekeren is dan  ook ingespannen denken of bezorgd peinzen. Het gaat dus over denken, (in-) spanning en (over-) bezorgdheid. Deze uitleg vat piekeren het best samen, maar geeft ons nog geen inzicht in de werking van piekeren en de last die we ervan kunnen hebben.

Iedereen piekert wel is. Daarover moet er geen misverstand zijn. Er zijn veel dingen te noemen, waar je in gedachten intensief mee bezig kan zijn. Zo is nu en dan tobben normaal, maar piekeren kan ook een gewoonte worden.

Het grootse nadeel aan piekeren is dat u vastloopt in je denkgedrag. Je blijft maar malen. Helemaal vervelend wordt het als je het gevoel krijgt dat je deze gedachtes niet meer kunt controleren of stoppen. Je dachten komen dan telkens opnieuw terug en schieten jou te binnen op ongeschikte momenten. Je bent dan van normaal nadenken overgekomen in overmatig piekeren. Het denken lijkt op een overijverig konijn. Het zoekt de hele tijd iets om op  te knagen.

Overmatig piekeren kost enorm veel tijd en energie. Overmatig piekeren over de toekomst gaat vaak samen met angst. ‘Wat als….?’ De spieren spannen zich onnodig aan en op den duur gaat zich moe en lusteloos voelen.  Piekeren over het verleden, geeft een somber of boos gevoel aan je mee. Dit zal dan ook bij je blijven elke dag als je hier niks tegen gaat doen. Er valt dan ook niks te veranderen aan gebeurtenissen die in het verleden zijn gebeurd, maar toch blijf jij hangen in deze negatieve herinneringen.

Voortdurend piekeren kan ervoor zorgen dat je moeilijk kan slapen. Het kan zelfs zijn dat je minder zin krijgt om dingen te ondernemen. Dat is natuurlijk enorm jammer, want zo geef je jezelf nog meer de gelegenheid om meer te piekeren.

mentale gezondheid
WIl jij je mentale gezondheid verbeteren?

Wat kun je doen tegen piekeren

Aan piekeren kun je op verschillende manieren wat doen, namelijk door:

 1. Schrijf je gedachten van je af. Dit klinkt vrij simpel, maar dat is het eigenlijk niet. Een gedachte van je afschrijven kan heel lastig zijn. Dit ligt ook zeker aan wat voor gedachte het is. Het slimst is om aan positieve dingen te denken. Laat deze negatieve gedachten los. Het zal je alleen maar helpen.
 2. Besef dat de toekomst niet te voorspellen is. Over de toekomst piekeren is nutteloos, sinds je toch niet weet wat er gaat komen. Alleen jij kan jouw toekomst veranderen, wil je dit doen, zorg dan dat je der echt klaar voor bent.
 3. Overdenk ook eens de goede scenario’s. Zoals bij 1 gezegd denk positief. Alle leuken dingen die je hebt meegemaakt horen er ook bij. Ook al heb je zoveel negatieve dingen meegemaakt, denk aan de positieve dingen. Daar heb je veel meer aan dan jezelf kwellen met negativiteit.
 4. Vertrouw op een goede afloop. Denk bij jezelf dat het altijd goed voor jou zou kunnen eindigen. Niet dat het altijd goed eindigt. Het leven zit natuurlijk vol verassingen, maar als jij wilt dat het goed eindigt, is de kans ook veel groter dat dat gaat gebeuren.
 5. Focus op je ademhaling. In momenten van piekeren of stress denk goed aan je ademhaling. Blijf rustig en denk nog goed na waarom je piekert. Is het, het wel waard? 
 6. Zoek afleiding. Als je teveel negatieve gedachte hebt en je weet echt niet hoe je er vanaf gaat komen, zoek dan afleiding. Dit kan veel verschillende dingen zijn. Zolang je maar bezig bent en je niet in jezelf hoeft na te gaan denken. Denk dan bijvoorbeeld aan sporten, lezen, puzzelen, met vrienden een drankje doen en zo nog veel meer.
WIl je graag aan jezelf werken, maar zitten slechte gewoontes je in de weg? Klik dan op deze site hieronder om te lezen wat je hiertegen kunt doen! Of heb jij het gevoel dat jij al die fysieke gezondheid hebt bereikt en je wilt nu een stap verder maken in jou leven door online geld te verdienen. Klik dan de andere site.