Neus ademhaling is een gezonde ademhaling

Als je vaak door je mond ademt, zorgt dit vo0or en gestrest lichaam. Je zet je lichaam hierdoor in een continu hoogspanning, alsof je bezig bent met het beklimmen van een berg. Je lichaam kan op die manier simpelweg niet optimaal en duurzaam functioneren. En mondademhaling zit voornamelijk hoog in je lichaam en is kort en oppervlakkig. Je gebruikt zo ook maar een fractie van je volledige longcapaciteit, wat een gezonde gaswisseling verstoord in je lichaam.  Daarom heb ik hier zes tips om een goede neus ademhaling te hebben. Meer informatie over neusademhaling en mogelijke ademhallingsstoornis.

Zes tips voor ene betere neus ademhaling

Je hebt misschien niet eens door dat je regelmatig door je mond aan het ademen bent. Het kan ook zijn dat je bepaalde klachten hebt ontwikkeld als gevolg daarvan. Denk hierbij aan duizeligheid, hoofdpijn of druk op de borst. Meestal heb je dan ook geen idee dat het probleem daarbij ligt. Hier zijn zes tips die jou gaan helpen.

1. Zorg voor goede neus ademhaling tijdens inspanning en sporten

Het is belangrijk dat je weet dat je uithoudingsvermogen en conditie verbeterd kunnen worden als je door je neus aan het ademen bent. Het is natuurlijk wel iets waar je aan moet gaan wennen, maar is dan ook zeker een effectieve manier om jezelf te verbeteren.

Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, probeer dan te ademen door je neus. Eerst houd je het misschien niet zo lang vol, maar als je eraan gewend bent, wil je niks anders. Je kunt om jezelf te helpen met dit ook gebruik maken van sport tape. Dit ziet er misschien wel een beetje raar uit, maar het helpt welk goed.

Het is dan ook zo dat hoe langzamer en minder we inademen door onze neus, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur we in onze lichaamscellen hebben n ook des te lager de hartslag zou zijn. Doordat er meer zuurstof naar je spieren en organen gaat, neemt je uithoudingvermogen ook toe. Zo kun je dan ook beter gaan presteren.

2. Mond dicht plakken tijden het slapen

Het klinkt misschien wel raar, maar veel mensen ademen in de nacht door hun mond en dat is het lastige, want je hebt dat natuurlijk niet zo makkelijk door en onder controle. Je kunt er wel wat aan doen om dit te gaan veranderen. Dit doormiddel van een mouth tape. Zo plak je  in de nacht je mond dicht met tape. Zo zorg je ervoor dat je jouw lichaam forceert om door je neus te gaan ademen als je slaapt.

Dat stukje tape plak je verticaal over je lippen heen. Je hoeft dan dus niet je hele mond dicht te gaan plakken, want ja dat is ook nou niet echt prettig. Door dit te doen train je je systeem om door je neus te ademen. De voordelen hiervan zijn vooral: het verlichten of verlossen van snurken en slaappaneu en ook overdag voordelen van betere slaap. Je slaapkwaliteit is dan dus verhoogd, wat zorgt dat je energie levels omhoog gaan, wat jou dan fitter, opgewekter en energierijker maakt.

3. Je kunt oefeningen doen om je je neus te openen

Een goede ademhalingsoefening die je kunt doen om je neus te openen, is de noseblocking. Dit werkt als volgt: adem kort in door je neus en dan ook kort uit door je neus. Houdt daarna je adem in, beweeg hierna op een neer met je hoofd. Dit doe je dan van boven naar beneden en van links naar rechts.

Dit doe je totdat je de ademprikkel voelt: adem op dat moment rustig en langzaam diep in door je neus, adem dan normaal door je neus en wacht een minuut en herhaal ditzelfde proces. Doe dit dan vijf keer en ervaar het verschil al. Dit is wel op dagelijkse basis, want je lichaam moet even wennen eraan.

neus ademhaling

4. Hoe meer je door je neus ademt hoe beter het gaat worden

Je kunt vast gaan denken dat het niet lukt om door je neus te gaan ademen. Wat natuurlijk helemaal niet waar is, want het is een kwestie van oefenen. Hoe meer je door je neus gaat ademen hoe beter je ook zult gaan functioneren met het ademen door je neus.

Hoe meer je door je neus ademt, hoe meer je jouw luchtwegen en bloedvaten zullen openen, hoe makkelijker het ook word om door je neus te gaan ademen. Dit is dan grotendeels te danken aan de productie van stikstofmonoxide in je neusholtes, een krachtig stofje dat ontspannend werkt en luchtwegen opent. Wat resulteert in het makkelijker en soepeler ademhalen.

De mondademhaling verstoort de zuurstofbalans in je lichaam. Dit wegens dat je teveel zuurstof uit aan het blazen bent, waardoor je luchtwegen dus vernauwen. Het zal best moeilijk zijn in het begin om te gaan wennen aan het ademhalen door je neus, maar geef niet op het is het dan ook zeker waard.

5. Je moet je bewust worden van het ademen door je neus en mond

Dit is de allerbelangrijkste stap in het proces. Je bewust worden van je ademhaling, want ja je moet natuurlijk wel weten hoe je momenteel aan het ademen bent. Ga zoveel mogelijk nadenken over hoe je ademt tijdens de dag. Dit dan ook in verschillende situaties. Als je jezelf betrapt op een korte, oppervlakkige mondademhaling, kun je gaan besluiten dat het tijd is om een andere ademhaling te gaan doen, omdat de mondademhaling niet fijn aanvoelt. Stuur dan je adem langzaam door je neus, laag in je buik. Dit zal je ook een veel ontspannener gevoel geven dan als je door je mond ademt. Wees dus bewust hoe je momenteel ademt en neem actie als je dat wilt, omdat mondademhaling je dwarszit. Neus ademhaling is altijd beter voor je gezondheid.

6. Geef niet op met het aanleren van neus ademhaling

Het is belangrijk dat je weet dat jouw ademhaling veranderen niet in een keer gebeurd. Net zoals nieuwe dingen aanleren, want dat leer je gewoon niet in een keer aan. Je moet je lichaam eraan laten wennen, wat wel gewoon tijd kost, maar het resultaat is dan zeker ook in goede voor jouw fysieke gezondheid en een goede neusademhaling kan zelfs zorgen voor een goede mentale gezondheid. Dit doordat je meer ontspannen bent met neusademhaling, terwijl mondademhaling zorgt voor meer stress in het lichaam.