De nieren verbeteren die verslechterd zijn

De nierfunctie neemt tijdens het ouder worden geleidelijk af. Bij sommige mensen gat de nierfunctie echter sneller achteruit dan bij anderen. Diabetes en een hoge bloeddruk zijn de belangrijkste oorzaken van een verslechteringen van de nieren. Het is vrij simpel. Nieren die niet goed werken hebben een verminderde nierfunctie. Dit geeft in het begin nog niet echt klachten, maar ion een latere tijd van je leven kan dat zeker wel gaan optreden. Dit doordat het bloed niet meer goed wordt gezuiverd. Vaak gaat het om vermoeidheidsklachten of je krijgt jeuk. Het is belangrijk dat de nierschade al snel word aangetroffen. Zo is het nog mogelijk om maatregelen te nemen zodat de achteruitgang nog geremd kan worden. Hoe ga je dan je nieren verbeteren in hoeverre dit mogelijk is.

Hoe ontdek je dan nierschade

Het ontdekken van nierschade gebeurt vaak doordat de nierfunctie wordt gecontroleerd wegens een onderzoek bij diabetes, hart- en vaatziekte of een te hoge bloeddruk. Het kan natuurlijk ook zijn dat er een algemeen onderzoek gedaan word naar de nieren. Bij mensen vanaf een middelbare leeftijd wordt de nierfunctie soms bepaald bij de start van een nieuw geneesmiddel.

Wat moet je doen als je nierschade hebt en jouw nieren verbeteren wilt?

Als je in fase 1 en 2 zit van de nierschade is het van belang dat je de functie van je nieren jaarlijks laat controleren. Daarnaast moet een onderliggende ziekte, dit vooral diabetes en hoge bloeddruk. Het is van belang dat dat goed behandeld gaat worden.

Als je in fases 3 zit van de nierschade zal de arts verder onderzoek gaan doen. Met name kijkend naar bloeddruk, cholesterol en eiwit in de urine. Dit wordt gemeten en er wordt een echo van de nieren gemaakt. Afhankelijk van de resultaten die je daaruit krijgt, zul je mogelijk doorverwezen worden naar een nefroloog. Dit is een nierarts.

Je zult ook advies krijgen over jouw huidige levensstijl zodat je de schade aan de nieren gaat beperken. Dit kunnen dingen zijn zoals: zoutinname, roken, overgewicht zijn of een ongezonde voeding die moet stoppen. Indien nodig worden er ook medicijnen voorgeschreven  die zu8llen helpen tegen hoge bloeddruk, cholesterol level laag te houden en vitamine D.

Wat als je nou ernstige schade hebt en jouw nieren verbeteren wilt

De behandeling van nierschade is erop gericht om ernstigere nierschade te voorkomen. Als de functie van de nieren zakt onder de 20, is de kans heel groot dat je een niertransplantatie nodig zult hebben. Of een belastende dialysebehandeling. Van de miljoen mensen die een chronische nierschade hebben in Nederland zijn er toch wel 60.000 die enorm erge nierschade hebben. Hiervan hebben bijna 20.000 mensen een vervangede nieren nodig of een dialyse behandeling.

nieren verbeteren

Wat ga je doen als je nieren niet goed werken

Wanneer je hoort van de arts dat je nierfunctie niet meer goed werkend is, is de kans enorm groot dat je jouw levensstijl moet gaan omgooien. Het is dan ook van groot belang dat je die stap gaat maken in jouw leven. Eventueel moet je ook medicijnen nemen om te zorgen dat de nieren niet sneller achteruit gaan. Door medicatie en een verandering van je levensstijl zul je niet zorgen dat de nierfunctie helemaal niet meer verslechterd., maar je remt wel het proces. Het is niet zo dat als je een verminderde nierfunctie hebt je gelijk ernstige gevolgen hebt.

Stel je arts op de hoogte

Het is van groot belang dat je jouw arts op de hoogte gaat stellen van jouw nierfunctie als hij of zij dat nog niet is. Het is dan ook zo dat iemand met een verminderde nierfunctie heeft drie keer zoveel kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Dit door problemen vanwege zijn gebruikte geneesmiddelen. Als het geneesmiddel nieuw is wat je gaat gebruiken, is het fijn dat jouw arts controleert of dat medicijn ook veilig is om te gebruiken, maar onthoud dat je niet verslaafd moet gaan worden aan de medicijnen. Dit is ook nog iets wat kan gebeuren. Vooral als het pijnstillers zijn voor als je last hebt van je nieren.

Nierschade en de geneesmiddelen.

Voor de controle op de dosering van de geneesmiddelen die voor jouw nieren van belang zijn. Is het goed om te weten dat een dosering vanaf een GFR van 80 van noodzaak is voor jouw. Bovendien zijn niet alle medicijnen geschikt voor mensen met een verminderde nierfunctie. Vooral bij het gebruik van antibiotica is de dosiscontrole enorm belangrijk. Teveel is niet goed en te weinig helpt niet goed genoeg. Het kan zelfs zijn dat er bij teveel antibiotica er een vermindering moet komen zodat er geen ernstige bijwerkingen komen. Ga daarom altijd langs bij jouw arts of apotheek om na te vragen wat precies de juiste dossering is voor jou.

5 dingen die je aan je levensstsijl moet aanpassen zodat je nieren verbeteren

  • Drink genoeg water, maar doe dit ook niet teveel. Het liefst drink je 1,5 liter op een dag. Water is enorm belangrijk voor een goede bloedstroming. Je zorgt hierdoor dat je genoeg water binnen krijgt zodat je lichaam alles goed kan verwerken.
  • Het is van belang dat je niet teveel zoutinname hebt. Zout is enorm slecht voor de nieren
  • Verminder de inname van zuivelproducten zoveel mogelijk. Zout is een gevaarlijk iets en bij een te grote inname van zullen de nieren het niet heel lang mee volhouden. Ze worden echt niet blij van teveel zout.
  • Eet zo min mogelijk suiker. Tuurlijk je kunt wel gezonde suikers naar binnen werken, maar ongezonde suikers zijn dan zeker niet goed voor je nieren. Suiker zorgt samen met zout een grote kans op overgewicht. Wat in samenhang ligt met een hoge bloedruk en cholesterol level. Dit wil je voorkomen, want overgewicht zijn, geeft ook een grotere kans op nierfalen. Eet dus gezond en zo min mogelijk suiker en zout. Je hoeft niks helemaal te stoppen, maar het wel goed bij te houden.
  • Zorg dat je veel aan het zweten bent. Dus blijf veel bewegen in jouw weken. Ga lekker sporten of hardlopen. Je kunt als je niet iets te inspannends wilt doen ook gewoon lekker gaan wandelen. Beweging is zo belangrijk voor je lichaam. Dit niet alleen voor jouw nieren, maar voor letterlijk alle punten van je lichaam. Je hele fysieke gezondheid en zelfs mentale gezondheid. Blijf dus bewegen en voorkom dat je overgewicht wordt.