Oudere huid

Hoe verouderd de huid dan?
Tijdens het mensenleven worden in het lichaam continu nieuwe cellen aangemaakt. Deze cellen hebben dan ook unieke eigenschappen. Je kunt denken dan aan de fibroblast. Die maakt de eiwitten, collageen en elastine aan. Zo dragen ze bij aan de opbouw en het herstel van weefsels in het lichaam. Zie dit dan als de stevigheid van de huid.
Het ouder worden heeft een nadelige invloed op de snelheid en nauwkeurigheid van de werking van deze cellen. Het heeft ook te maken met de genetische aanleg, leefstijl, voeding en zongedrag. Deze dingen spelen ook een rol bij de snelheid van het bovenstaande proces. Des te ouder je wordt des te minder collageen je aanmaakt. Ook is het zo dat het genezingsproces ook een stuk trager wordt. De veranderingen vinden ook plaats in dieper gelegen weefsels, zoals bij de bloedvaten van het spierweefsel. De huid van ouderen heeft alles te maken met hoe ze met hun gezondheid om zijn gegaan. Niet altijd, maar het heeft wel veel invloed hoe gezond jij bezig bent in het dagelijks leven.
Gevolgen van een oude huid
Je hebt een paar bekende verschijnselen bij de huid van ouderen. Dit zijn dan de rimpels, vlekjes, bultjes, verkleuringen en droogheid van de huid. De veroudering en afbraak van de dieper gelegen weefsels zoals de bloedvaten bij je spieren zijn niet altijd direct zichtbaar. Dit kan op lange termijn wel zorgen voor spataderen, vochtophoping, jeuk en eczemateuze klachten.

Een therapeut voor de huid
Wanneer de huid veranderd en dit als storend wordt ervaren, dan komt er een huidtherapeut in beeld. Je kunt een huidtherapeut inschakelen zowel bij medische als cosmetische problemen. Dit omdat de huidtherapeut meerdere behandelingen kan aanbieden. Zo kunnen ze bezig zijn met het verwijderen van ontsierende plekjes en vlekjes, maar bieden ze ook behandelingen voor oedeem, wonde, littekens, vaatproblemen en nazorg bij kanker.
Een huidtherapeut is net als een oefen- of ergotherapeut altijd direct toegankelijk. Dit wil zeggen dat je dus op eigen initiatief een afspraak kunt maken wanneer dat jou het beste uitkomt. Bij de afspraak zal de huidtherapeut indien er onderliggende medische problemen zijn kijken of er een aanvullend onderzoek nodig is. Het kan zijn dat je doorverwezen word door de huisarts of een medisch specialist naar een huidtherapeut. Dit kan dan zijn om problemen zoals, vaatafwijkingen, oedeem of na een chirurgische ingreep er schade is aan de huid of aan het onderliggende weefsel. Dit wordt dan door de huidtherapeut behandelt.
Hoe ziet een behandeling eruit?
De huidtherapeut heeft een groot aanbod aan behandelingen. Bij opgezette benen, armen of andere lichaamsdelen kan zij compressietherapie toepassen of compressiematerialen aanmeten. Bij oedeem, vaatproblemen of wonden is het van belang dat de vochtophopingen vermindert worden, mobiliteit versterkt word en er samen word gekeken naar leefstijladviezen.
Voor adviezen op het gebied van specifieke huidklachten zoals eczeem, jeuk, vaatjes, bultjes of korstjes kun je ook terecht bij de huidtherapeut. Je kunt zelfs het verwijderen van cosmetische storende goedaardige plekjes laten weghalen bij een huidtherapeut.
Je kunt dan ook ouderdomswratten met een speciale behandeltechniek voorzichtig en vrijwel pijnloos van de huid verwijderen. Pigmentvlekken, steelwratjes en andere goedaardige bultjes kunnen worden bevroren met stikstof en verwijderd worden met een speciale laser. Het is zelfs zo dat de laser kan worden ingezet bij couperose, spider naevi, bloedbaartjes in het gezicht of het dichtbranden van het lichaam.
Tot slot kun je bij de huidtherapeut informatie krijgen over de verzorging van droge, jeukende of eczemateuze huid. Zo word je ook voorzien van advies voor het voorkomen van huidproblemen. Behandeling nodig? Klik dan hier.