Stinkende voeten?

Het is natuurlijk niet fijn om stinkende voeten te hebben. Je vrienden en familie die het door je schoenen heen ruiken als ze langslopen of terwijl jij een date hebt op het strand ruiken opeens anderen jouw voeten. Zweetvoeten en een aparte geur kan bij iedereen wel voorkomen, zowel oud als jong, en mannen en vrouwen.

Hier 5 tips tegen stinkende voeten

Stinkende voeten krijg je omdat we zweten op onze voeten. In feite transpireren we enorm veel op onze voeten, omdat we onder meer hier onze lichaamstemperatuur reguleren. Op een normale dog kun je enorm veel transpireren. Het zweet zorgt voor deze geur als het niet verdampt kan worden, dan gaat het in jouw sokken of schoenen zitten.

Als je vochtige schoenen hebt, kan het zijn dat er bacteriën in gaan groeien. Ze gaan dan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur . Dit zuur heeft dan zijn karakteristieke ranzige geur van kaas. Totaal niet de geur die je wilt ruiken. Daarom is het belangrijk dat je de bacteriën de kans niet geeft of je verwijderd ze.

Hoe krijg je dan stinkende voeten

  • Het zweet kan niet verdampen
  • Je zweet veel in je schoenen
  • Je hebt je schoenen een hele lange tijd aan op een langdurig moment

Er zijn twee specifieke situaties waarin stinkende voeten zich kunnen ontwikkelen: Dit is als we zomers aan het werk gaan  en daarbij veel zweet uitstoten bij de voeten. Het makkelijkst is dat je je schoenen en sokken uitdoet en je voeten wat frisse lucht geeft.

4 tips tegen stinkende voeten

1. Wissel vaak van schoenen en geef je voeten tijd om te ademen

 

De grote boosdoener zijn dan wel de schoenen. Vooral de schoenen waar je veel in gaat zweten. Je voeten hebben er geen baat bij om 8 uur opgesloten te zitten. Nog erger is het als het gaat om lichamelijk zwaar werk, waarbij je dan ook veel aan het zweten en bewegen bent. Wees verstandig en geef je voeten ook die nodige pauze.

 

Het kan misschien vervelend zijn om dat te doen, omdat je voeten stinken, maar wen eraan om je schoenen tijdens een werkdag toch een keer uit te doen. Als je bang bent dat je collega’s het raar vinden ruiken, dan is het handig om te beginnen met je schoenen uit te doen bij het begin van de dag. Het slimst is om je schoenen om de 5 uur een keer uit te doen. Laat je voeten ventileren en afkoelen.

 

Hardloopschoenen en sandalen zin in de zomer juist de bacterie aantrekkers. De hardloopschoenen omdat je daarin veel zweet als je hardloopt en sandalen omdat je direct met je huid in aanraking bent met de schoenen. Het ergste is dan wel als je daarmee een hele dag blijft rondlopen. Het is handig om te wisselen van schoenen. Dit hoeft niet al te regelmatig, maar probeer het wel een aantal keer te wisselen per half jaar. Als je trouwens graag hardloopschoenen wilt dragen, is het slim wel je schoenen regelmatig uit te doen. Bij sandalen is het handig om je voeten goed te wassen voordat je sandalen aan gaat doen.

stinkende voeten

2. Maak gebruik van antibacteriële sokken en inlegzolen

Wil je extra zekerheid in je schoenen hebben zodat je die stank niet gaat verspreiden, dan zijn antibacteriële sokken een goede optie. Kies sokken die gemaakt zijn van bamboe of zuiver katoen. Het is bewezen in studies dat bamboe tot 8 keer meer de vocht uit de voeten absorbeert dan bij normale sokken.

Je kunt ook een leren zool kopen met actieve houtskool erin. Leer is een stuk beter in staat om bacteriën en een rare geur te bestrijden en de actieve houtskool neutraliseert de geur. Over het geheel genomen zijn schoenen van leer of canvas beter dan schoenen van synthetische materialen.

3. Gebruik bakpoeder voor je voeten

Bakpoeder staat erom bekend om zijn vermogen om vocht op te nemen en nare geuren te verwijderen. Een beetje bakpoeder in de koelkast is een bekende truc. Zweet en stinkende voeten zijn geen uitzondering. Bijna iedereen heeft wel bakpoeder in de keuken staan. Zo niet kun je het altijd nog aanschaffen. Het kan ook nog is vlekken verwijderen. Het is handig in meer situaties. Al helemaal voor dit onderwerp, want het kan zwetende en stinkende voeten aanpakken.`

 

Begin met het wassen van je voeten en droog ze goed af. Zodra ze helemaal droog zijn. Poeder je een beetje bakpoeder en doe je je sokken aan. Je kunt ook je schoenen wassen in water gemend met bakpoeder. Laat ze ook drogen en strooi wat bakpoeder op de zool en dep het erin met een droog doekje. Dat zou de ergste stank wel aanpakken. Bakpoeder werkt preventief. Je voeten zullen minder zweten en het bakpoeder zal de zweetgeur absorberen, voordat deze zich ontwikkelt.

4. Natron

Natron, of natriumwaterstofcarbonaat, is een ander huishoudproduct dat de meeste mensen wel kennen in verband met taarten bakken. Wanneer natron verward wordt en gemend met een vloeistof geeft het CO2 af. Daardoor rijst dus ook de taart, maar vuil lost er ook door op.

Natron is zeer goed als deodorant en volkomen onschadelijk. Als je last hebt van een slechte adem, dan volstaat het even te gorgelen met een theelepel natron opgelost in een half glas water. Dan zal de geur volledig verdwijnen, niet alleen verhuld worden.

Hetzelfde kun je doen met je stinkende sokken en schoenen. Je strooit een beetje natron in je schoenen wanneer je ze niet aanhebt en verwijdert dat wanneer je ze weer aandoet. De stank zou moeten verdwijnen door de natron, want natron kan de ergste geuren zelfs meenemen. Probeer het een keer uit, dit voordat je stinkende schoenen in de vuilnisbak gooit. Dit experiment kost je een paar centen.

 

Je kunt al deze 4 dingen uitproberen om te kijken wat het beste werkt voor jouw voeten. Het kan bij iedereen wellicht iets verschillen, maar in de meeste gevallen werken alle manieren bij iedereen. Begin er met 1 of doe ze alle 4 tegelijk het is helemaal aan jou hoe jij jouw zwetende/stinkende voeten wilt aanpakken.