Wat houd een vette huid precies in?

Onze huid is onze grootste orgaan en beschermt ons dan ook elke dag van dingen die weer invloed kunnen hebben op ons lichaam van buitenaf. Denk dan aan ziekteverwekkers, uv-lichten en beschadigingen. OM ons optimaal te beschermen bestaat de huid uit maar liefst drie lagen: de dermishypodermis en de epidermis.

In de dermis bevinden zich talgklieren

De talg bestaat uit vetten en beschermt de huid Tebben ongewenste indringers, houdt dan ook voor ons vocht vast en zorgt ervoor dat antioxidanten makkelijker van de bloedbaan naar de huidlagen getransporteerd kunnen worden.

Het gezicht, de hoofdhuid, de bovenhals en de borst bevatten de meeste talgklieren. Deze talgklieren produceren precies de hoeveelheid talg die wij dagelijks nodig hebben. Het is dan alsnog mogelijk dat je een overproductie aan talg krijgt. Dit resulteert dan natuurlijk in een te vette huid en gezicht. Daarnaast zorgt een vette huid ook voor veel mee eters en kleine puisten. Dit doordat de talgklieren verstopt raken waardoor pus ontstaat.

Hoe krijg je dan precies een vette huid?

Een vette huid ontstaat door een verhoogde aanmaak van talg, maar hoe komt het dan dat die talgproductie opeens hoger is dan normaal? Dit kan door meerdere zaken. Denk aan erfelijke factoren, hormoonhuishouding, de voeding, leefstijl, leeftijd of geslacht. Dit speelt allemaal een grote rol. Bij pubers is het zo dat de hormoonhuishouding verandert, wat zorgt voor puistjes.

De conditie van je huid is gelukkig ook afhankelijk van je voedingspatroon en leefstijl. Dat betekent dat een vette huid in de meeste gevallen geen pech is, maar iets waar je zelf iets aan kan gaan doen. Gezonde voeding is dus belangrijk voor een gezonde huid.

Wat kan je doen tegen een vette huid?

Je kunt een vette huid behandelen met crèmes, serums, lotions en nog wel een aantal andere zaken.  Door de smeren pak je echter niet de oorzaak van het probleem aan. Voor jou is het belangrijk dat je op je voeding en leefstijl gaat letten. Een paar goede aanpassingen en je huid kan weer zo mooi zijn als jij het wilt hebben. Als je niet precies weet waar je moet beginnen, heb ik hier 10 handige tips voor jou.

Vette huid

1. Vitamine C toename

Wanneer een gezonde huid jouw doel is dan kun je niet zonder vitamine C. Deze vitamine is namelijk belangrijk voor de huid en helpt bij de bescherming tegen invloeden van vervuiling en zonlicht. Ook helpt het bij de weerstand verbeteren en de vorming van collageen wat voor groot belang is voor jouw huid.

2. Smeren en reinigen

Als je dagelijks bezig bent met het opsmeren van make-up op je huid. Moet je niet vergeten om je huid in de avond te reinigen. Op deze manier voorkom je dat er poriën verstopt gaan raken.

3. Stress het liefst vermijden zo vermijd je ook een vette huid

Stress heeft een negatief effect op de gezondheid van de huid. Niet alleen op de gezondheid van je huid, maar ook op je algemene gezondheid. Bij stress kun je last krijgen van een droge huid, een ander krijgt weer last van rode plekken of puisten. Een overschot aan stresshormonen testosteron en cortisol kan ook zorgen voor een verstoorde talgproductie. Stress is enorm slecht voor de huid.

4. Groene thee

Groene thee is enorm goed om onzuiverheden weg te halen bij je huid. Dit is vooral op de plekken bij de neus en de kin. Dit is vooral verminderen, maar niet volledig verwijderen.

5. Selenium

Selenium reguleert de talgproductie en heeft reactieve eigenschappen. Gelukkig is het eenvoudig wat extra selenium binnen te krijgen. Dit mineraal vind je dan ook in paranoten, vis en rood vlees.

6. Leg goede focus op vitaminen di helpt tegen een vette huid

Voor je huid is het belangrijk dat je verschillende vitamines inneemt. Dit zowel vitamine A,C, D, E en B. Deze zijn belangrijk om de talgproductie te remmen en vooral voldoende van D en A vitamines zijn het belangrijkst. Vitamine D heeft nog een extra ding. Dit voorkomt dat de poriën worden geblokkeerd en een onrustige huid in het gezicht gaat ontstaan.

7. Probeer zoveel mogelijk gezonde vetten te eten

Het klinkt misschien een beetje raar, maar de juiste vetten helpen juist om een vette huid te voorkomen. Meervoudige onverzadigde vetzuren zoals omega 3 en omega 6, hebben namelijk een gunstig effect op de huidconditie. Voeg regelmatig chiazaden, walnoten, olijfolie en vette vis toe aan je eetpatroon. Dit zodat je een goede dosis hebt aan omega-3. Voor omega-6 kies je voor plantaardige oliën. Denk hierbij aan druivenpitolie en lijnzaadolie. Let daarbij wel op een goede verhouding tussen de verschillende omega varianten.

8. Gefermenteerde zuivelproducten voor de winst

Hoeveel melkproducten niet per see wat doet aan je huid verbeteren, zorgt het wel voor een verminderen van de talgproductie. Dit is door de aanwezigheid van lactoferrine en lactobacillus-bacterien in deze producten.

9. Probeer minder melkproducten te eten en drinken

Ook melkproducten stimuleren de aanmaak van insuline. Vooral magere melk lijkt ene bijzonder negatief te hebben op de werking van de talgklieren. De combinatie van puberteit en melkproducten zorgt bij veel pubers voor het ontstaan van een vette huid. Dit wegens dat de androgene hormonen betrokken zijn, komt een vette huid bij een man vaker voor dan bij de vrouwen.

10. Beperk de inname van suiker om een vette huid te voorkomen

Een voedingspatroon met veel snelle suikers is niet bevorderlijk voor een gezond lichaam. Het kan zorgen voor een hoge talgproductie. Een overvloed aan suikers zorgt ervoor dat je alvleesklier veel insuline aanmaakt. Insuline bevordert de aanmaak van het androgene hormoon globuline. Het resultaat hiervan is dan een verhoogde talgproductie wat dus resulteert in een vette huid.

Een vette huid is natuurlijk niet wenselijk en kan ook invloed hebben op hoe goed jij in je vel zit en hoe goed jouw zelfvertrouwen is. Let dus goed op de je vitamines, voeding en de tips die ik je heb gegeven hierboven. Zo heb jij hopelijk geen last meer van een vette huid. Wat dan ook gaat resulteren in dus geen puistjes of mee eters. Een goede en gezonde huid zorgt dus dan ook voor dat je beter in je fel zit.