Waarom is bewegen belangrijk?
Het is best voor de hand liggend dat beweging erg belangrijk is voor de gezond. Intensief bewegen en inspanning voor jouw lichaam is dan al helemaal belangrijk als jij een gezonde levensstijl wilt hebben. Regelmatig bewegen is dan niet alleen goed voor jezelf, maar ook goed voor je algemene gezondheid. Zo kom jij fysiek in een betere staat terecht en kan je ook mentaal sterker worden door beweging. Het is een feit dat er momenteel niet genoeg mensen zijn die bezig zijn met bewegen. Dit kan leiden tot dat de gezondheid van die mensen die niet bewegen, kan gaan kelderen vooral op lange termijn.
Waarom is het dan zo belangrijk? Hieronder zul je meer informatie krijgen over waarom het nou echt zo belangrijk is om te bewegen. bewegen heeft natuurlijk alles te maken met fysieke gezondheid. Lees hier meer over fysieke gezondheid. Soms gaat bewegen ook gepaard met gezonder eten. Wil je meer informatie over gezonder eten? Klik dan hier.

Blijven bewegen in het leven wat maakt het zo essentieel?
Doordat je beweegt hou je je lichaam fit en in shape. Ik kan dan ook niet vaker vertellen hoe belangrijk het is om te bewegen in je leven. Genoeg beweging zorgt dat jouw bloedsomloop correct blijft lopen en gestimuleerd word. Zo word jouw ademhaling ook beter door beweging. Door genoeg beweging te hebben in het leven zorg jij dat de kansen op minderheden of ziektes in jouw lichaam kleiner wordt. Je zult wel denken, is het echt zo dat door bewegen die minderheden weg haalt in jouw lichaam?
Ja dit is ook echt zo. Als je niet beweegt in je leven of amper beweegt, heb je last van een lage energie span, koude handen en voeten en zelf slechtere spijsvertering. Zelfs door niet te bewegen, kun je ook verkouden worden, worden je spieren na langere periode stijf, je gewrichten en voeten kunnen gaan opzwellen. Dit is natuurlijk niet waar jij op zit te wachten in het leven. Het is niet zo dat je natuurlijk intensief moet gaan sporten in het leven. Je kunt ook gewoon gaan wandelen twee keer op een dag of een lange fietstocht maken. En nee niet op een elektrische fiets 😉.
Waar zorgt beweging dan precies voor doordat het echt zo belangrijk is?
Het heeft een goede invloed op jouw zelfvertrouwen
Doormiddel van genoeg te bewegen op een dag of per week, maakt jouw lichaam meer positieve hormonen aan. Dit noemen we dan endorfines. Door het bewegen of trainen, worden jouw spieren steker wat jou ook het gevoel geeft dat je beter in je vel zit. Hoe sterker jij je voelt. Hoe beter je je voelt. Zo zorgt genoeg bewegen ook dat jouw lichaamshouding de juiste kant op gaat op lange termijn. Wat enorm belangrijk is je wilt natuurlijk niet een kromme rug krijgen later. Door sporten stroomt het bloed beter door je lichaam, wat jou ook nog is gezonder laat voelen in het dagelijks leven. Al met al zorgt bewegen voor meer zelfvertrouwen. Wat zeker heel fijn is om erbij te krijgen. Vooral als je vanuit je zelf al niet zoveel zelfvertrouwen hebt, is bewegen of sporten een hele goede optie om dat te gaan boosten.
Zorgen dat je BMI goed blijft
Veel beweging zorgt voor dat jouw lichaam op de maat blijft waar jij het wilt houden, en waar het ook hoort te zijn om gezond te blijven. Door te bewegen is de stofwisseling in jouw lichaam goeie uren aan het draaien. Dit zorgt dat je dagelijks je calorieën verbrand die je dan ook binnenkrijgt. Beweging zorgt dan ook dat je spiermassa opgebouwd word of in de gevallen dat je niet aan kracht training doet, blijft jouw spiermassa gewoon op zijn huidige niveau. Daarnaast is bewegen ook goed voor jouw conditie. Genoeg bewegen zorgt dat je jouw conditie op peil houdt. Wat enorm belangrijk is. Hoe meer je beweegt hoe meer je verbrand natuurlijk.
Gezond voor je lichaam
Door regelmatig te sporten worden je botten, gewrichten en spieren in je lichaam niet alleen soepeler, maar ook nog is een stuk sterker. Ook zorgt veel beweging ervoor dat je bloeddruk verlaagd word, je cholesterolgehalte en je suikergehalte. Dit heeft goeie gevolgen voor als je het continu over een langere termijn blijft bewegen. Zo zijn er minder kansen om ziektes te krijgen zoals diabetes/overgewicht, hart ziektes en vaatziektes. Blijf bewegen in je leven. Bewegen is zo enorm belangrijk voor jouw gezondheid en heeft dan ook zoveel invloed op jou als persoon.
Zorgt dat de kans kleiner is op hart en vaatziektes
Doordat je veel aan bewegen doet, heeft dit positieve effecten op jouw hart en bloedvaten. Door veel beweging wordt jouw hart sterker. Een sterk hart zorgt ervoor dat je beter bloed kan pompen door je hele lichaam. Dit bloed kan dan zorgen dat je een toename krijgt van zuurstof die door jouw organen en spieren loopt. Meer beweging zorgt dus dan voor meer zuurstof opname, waardoor je beter functioneert in het dagelijks leven. Wat een grote noodzaak is. Door de opname van meer zuurstof zorg jij ook dat je aders niet dichtslibben en je bloeddruk lekker laag blijft.
Beweging zorgt ervoor dat je beter slaapt en minder gestrest bent
Je hebt het vaak zat nu gelezen, maar door veel te bewegen ga je je gewoon een stuk beter voelen in het leven. Beweging zorgt dan ook voor rust in je hoofd. Wat heel belangrijk is als je gestrest bent in het leven. Doordat je aan het bewegen bent, vergeet je de stress die jou dwarszit en denk je even aan andere dingen. Dit omdat je lichaam tijdens het sporten en bewegen endorfines aanmaakt. Dit zijn dan jouw gelukshormonen. Gelukshormonen staan dan ook bekend om het bestrijden van stress. Ook zorgt beweging voor een betere slaap. Dit omdat als je beweegt je zorgt dat je lichaam die extra energie verbruikt zodat je lekker moe kan zijn om te slapen. Dit zorgt dan dus dat je betere slaap pakt en je concentratie en productiviteit voor de volgende dag een stuk scherp zijn.
Wat is dan genoeg bewegen?
Op welk moment ben je genoeg aan het bewegen? Er zijn daarvoor richtlijnen opgesteld. Daarmee geeft de gezondheidsraar op basis van wetenschappelijke inzichten advies over hoeveel beweging er nodig is voor een goede gezondheid. Voor volwassenen en ouderen geld het volgende:
- Twee en een half uur per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen. Dit kan zijn vier of vijf keer per week een wandeling in het bos maken van een half uur.
- Twee tot drie per week een spier- en botversterkende training doen. Bij de spierversterkende variant train je vooral je kracht, uithoudingsvermogen en je spieromvang. Denk aan trianenn met gewichten, oefeningen met je eigen lichaamsgewicht en activiteiten zoals fietsen. Bij de botversterkende variant wordt je lichaam met het eigen gewicht belast. Dit kan zijn springen, traplopen, wandleen, hardlopen, zwemmen en dansen.
- Balansoefeningen voor ouderen. Dit wil zeggen dat je je balans probeert te bewaren op plekken waar je staat of beweegt. Dit kan dan zijn op een been staan of een voorwerp van de grond afrapen. Balans trainen voor ouderen is heel belangrijk, want een best groot aantal ouderen valt nog wel is vaak doordat hij/zij uit balans raakt.
- Probeer zo min mogelijk stil te zitten. Niet dat je helemaal niet stil kunt gaan zitten, maar na twee uur is het wel even tijd om wat beweging te zoeken. Al is het naar buiten lopen de vuilnis opruimen en weer naar binnen gaan.
Je zult denken waarom staat cardio hier er niet tussen? Nou dit is omdat cardio valt onder de twee en een half uur matig intensief bewegen. Dit is vooral gericht op het verbeteren van je conditie en vetverbranding. Wat hieronder verstaan wordt is bijvoorbeeld fietsen, hardlopen, roeien, zwemmen of dansen.

Intensiteit van beweging wat zijn er voor verschillende?
Je hebt verschillende tempo’s bij sporten. Zo kun je in een rustig tempo hardlopen, maar ook enorm intensief hardlopen. De mate van de intensiteit zorgt ervoor dat jouw hardslag, ademhaling en energieverbruik toeneemt. Hoe zwaarder de inspanning is hoe meer energie je gaat verbruiken van jouw lichaam. Daarom is het ook zo dat je niet te vaak te intensief moet bewegen. Natuurlijk het is harstikke goed om te bewegen, maar te vaak intensief bewegen, kan een aardige tol hebben op jouw energie op lange termijn. Dit geld al helemaal voor zwaar en intensief sporten in de sportschool. Doe je dit te vaak en te snel achter elkaar dan geef je je lichaam te weinig tijd om te herstellen. Er zijn momenteel vier soorten van intensiteit binnen de dagelijkse activiteiten.
- Zwaar intensief: Zware sportsessie in de sportschool, tennis wedstrijd, de trap op rennen en fitness in vorm van conditie training.
- Matig intensief: wandelen, dansen(op geen heftige muziek), schaatsen en rustig baantjes zwemmen
- Licht intensief: koken, gitaarspelen en darten
- Inactief: werken achter je laptop, studeren voor een toets, boek lezen, gamen en slapen
