Wat is dementie precies?

Dementie is de naam voor een combinatie van verschillende symptomen in de hersenen. Dementie zorgt ervoor dat informatie in jouw hersenen niet meer goed verwerkt word. Dit komt vaak voor bij oudere mensen. Het gevolg van dementie is dat het lichaam en de geest langzamerhand achteruitgaan. Er zijn dan ook ruim vijftig soorten dementie op dit moment. Zoals je hierboven leest zorgt dementie voor het achteruitgaan van de fysieke gezondheid en de mentale gezondheid(geest). Zorg dat je beide gezondheden goed genoeg onderhoud.

Wat gebeurd er in jouw hersenen als je dementie hebt

Dementie loopt in samenhang met het verliezen van verbindingen in jouw hersencellen. De hersencellen kunnen door dementie niet meer goed communiceren met elkaar. Naarmate dementie langer doorgaat, zullen er dan ook meer hersencellen verloren raken in dit proces. Het kan dan ook zijn dat de ziekte van Alzheimer het brein bijna ontneemt van een derde van zijn gewicht. Dit in vergelijking met een gezond brein van iemand van hetzelfde geslacht en leeftijd.

Wat is dementie?

Oorzaken van dementie

Dementie is een gevolg van schade die aan de hersenen zijn gebracht. Er zijn momenteel meer dan vijftig vormen van dementie. Helaas is er nog niet genoeg bekent over de oorzaken van dementie. Wat wel een feit is, is dat als jouw hart en bloedvaten in slechte conditie zijn de kans groter wordt op dementie en de ziekte van Alzheimer. Probeer zo min mogelijk vet te eten, zo min mogelijk alcohol te drinken, niet te roken en regelmatig te bewegen. Niet dat je dit helemaal niet meer kan doen op jonge leeftijd, maar naarmate je ouder wordt is het slimmer om goed voor jouw lichaam te zorgen. Door goed voor jezelf te zorgen op latere leeftijd verlaag je de kansen tot dementie. Scheelt dat dementie zo goed als niet erfelijk is, maar je kunt het wel zo maar krijgen.

Zodra dementie is vastgesteld bij iemand, is het handig om te weten welke vorm van dementie het precies is. Helaas is er geen genezing tegen dementie, maar er zijn wel behandelingen en begeleiding die jou kunnen helpen tijdens het proces van dementie. Dit is wel verschillend per de variant van dementie.

Hoe verloopt dementie dan?

Het verloop van dementie hangt enorm af van welke vorm van dementie je last hebt. En welke hersenfuncties beschadigd zijn door de dementie. Het verloop kan ook verschillen per persoon. De ene gaat juist heel snel achteruit door dementie en de ander gaat juist heel traag achteruit. Wat natuurlijk wel een stuk prettiger is dan een snel verloop. Zo kun je als het langzaam verloopt nog wel jaren normaal leven zonder echt veel ervan te merken.

Mensen die een dementie hebben leven na het krijgen van een dementie nog ongeveer acht jaar. Waarvan grotendeels in eigen huis woont, met hulp van familie of vrienden. Helaas nemen de klachten alleen maar toe tijdens het ziekteproces. Ze worden geleidelijk zo ernstig dat ze het dagelijkse functioneren sterk kunnen aanpassen. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Hieronder een paar voorbeelden van dingen die voorkomen als je last van dementie hebt.

  • Wanen en hallucinaties
  • Lichamelijk problemen, verzwakt lichaam, snel ontstekingen krijgen en pijnklachten
  • Stemmig wisselingen en gedragsveranderingen. Dit kan zijn erge angst voelen op random momenten of depressie krijgen
  • Lusteloosheid of juist heel actief worden. Ook rusteloos gedrag en agitatie
  • Compleet het gevoel hebben alsof je in een andere tijd, plaats of persoon zit

Het verloop van de ziekte van Alzheimer

Alzheimer is de meest voorkomende ziekte als het gaat om dementie. Bij iedereen is het verloop anders. In het algemeen zijn er drie fases voor Alzheimer: de vroege, midden en late fase. Hieronder vind jij meer informatie over de fases zodat je beter de verandering van jouw naaste kunt begrijpen.

De symptomen per fase

Niet iedereen krijgt alle symptomen of krijgt ze allemaal in dezelfde volgorde. Het kan zijn dat fases elkaar gaan overlappen. Ook kan het zijn dat sommige verschijnselen verdwijnen of veranderen. Hoe het verloopt heeft ook te maken met het karakter van je naaste, de emotionele veerkracht, levensomstandigheden en eventuele medicatie.

Vroege fase

Alzheimer begint meestal met kleine veranderingen in het gedrag of functioneren. Dit kan dan verwezen worden naar stress, een ingrijpende gebeurtenis of het normale proces van veroudering. Je beseft ook nooit gelijk de signalen van dementie. Dat duurt altijd wel even, want tijdens de vroege fase kun je denken dat het door ouderdom komt.

Herkenbare zaken bij de eerste fase:

  • Weinig belangstelling voor andere mensen en activiteiten
  • Dezelfde vraag of zin herhalen
  • De draad van een verhaal compleet kwijtraken
  • In de war zijn
  • Minder vloeiend gaan spreken
  • Moeite hebben met het maken van besluiten
  • Trager van begrip zijn met nieuwe dingen leren
  • Recente gebeurtenissen of gesprekken vergeten

Bij de eerste fase het is van groot belang dat je zorgt dat jouw naaste zo onafhankelijk mogelijk blijft. Het is heel begrijpelijk dat je juist alles voor je partner of ouder wilt gaan doen zodra je verschijnselen ziet van dementie. Dit moet je absoluut niet doen. Je ouder of partner houdt een veel beter gevoel van eigenwaarde door zelf dingen te blijven doen en te ontdekken. Zo komen ze erachter dat ze nog enorm veel kunnen doen. Wat beter effect heeft op lange termijn. Wat je wel kunt doen is steun bieden en begeleiding als jouw partner of ouder zich bang voelt of onrustig is.

Middenfase

In de middenfase beginnen de veranderingen een stuk duidelijker te worden. Er is dan ook meer hulp nodig bij het helpen herinneren aan dagelijkse dingen zoals eten, wassen, aankleden en om naar de wc te gaan. Je naaste zal meer dingen gaan vergeten en vindt het lastig om namen van mensen te herinneren. Zo wordt het herkennen van mensen die hij/zij niet dagelijks ziet ook een stuk lastiger. Achterdocht en wantrouwen komen ook kijken bij deze fase. Waardoor je naaste snel overstuur kan raken en heftig kan reageren op dingen die niet zo heftig zijn.

Hier een paar kenmerken van de middenfase.

  • Wanen en hallucinaties
  • Vreemd gedrag zoals in zijn/haar pyjama de straat op gaan
  • Gevaarlijke situaties in stappen, zoals het bad water vol laten lopen of kaarsen op plekken neer zetten waar brandgevaar is
  • In de war zijn over tijd, plaats en datum
  • Weglopen van huis en dan ook de weg kwijtraken om terug te komen
  • Een verstoorde dagritme gepaard met een verstoorde nachtritme

De late fase

De late fase van Alzheimer kenmerkt zich vooral aan het feit dat jouw naaste enorm afhankelijk wordt van de mensen om zich heen. Het is dan zelfs zo dat je partner of ouder maar een flits van herkenning heeft bij zijn naaste. In de meeste gevallen is het geheugenverlies zo erg dat ze niemand meer herkennen. Wat natuurlijk erg treurig is. Lichamelijk is het ook niet een pretje, want door Alzheimer ga je daar ook achteruit. Het lopen wordt lastig of het lukt helemaal al niet meer om normaal te kunnen lopen. Komt er op neer dat je naaste bijna elke dag vierentwintig uur hulp nodig heeft.

Dingen die je kunt tegen komen in deze fase:

  • Woede-uitbarstingen tijdens de lichamelijke verzorging. Dit omdat je naaste gewoon niet begrijpt wat er gebeurd
  • Onrustig gedrag, schreeuwen of zoeken naar iets of iemand die er helemaal niet uit
  • Verdrietig of boos worden. Wat kan leiden tot agressief gedrag vooral als jouw naaste zich bedreigd voelt. Wat ook nog is heel snel kan gebeuren
  • Incontinentie
  • Moeite hebben met normaal kunnen kauwen en slikken
  • Veel eten en toch alleen maar gewicht blijven verliezen
  • Spraakverlies wat kan leidden tot dat ze alleen maar een paar woorden nog weten en blijven herhalen

Het is helaas een feit dat je naaste zich niet meer goed kan uiten, maar genegenheid en een bekenede rustgevende stem doen vaak goed. Zo kunnen ze nog wel genieten van geuren, geluiden, muziek of het aaien van een zacht huisdier. Hoe verdrietig de toestand ook wel niet kan zijn voor jouw naaste. Probeer er te zijn voor je naaste. Het is zo belangrijk dat je genoeg aandacht aan ze blijft geven. Dit maakt hun blij en zo kun je nog even van jullie tijd samen genieten.

Wat is dementie

Hebben personen met Alzheimer een levensverwachting?

Helaas is dit wel het geval. Iemand met Alzheimer zal niet tientallen jaren ermee kunnen blijven rondlopen. Het lichaam en brein redden het op een geven moment niet meer. Desondanks kan iemand met Alzheimer tussen de drie tot twintig jaar met Alzheimer leven. Dit verschilt enorm per persoon. De gemiddelde tijd van de ziekte is dan wel zes en een half jaar. Gemiddelde gebaseerd op het feit van mensen die overleden aan Alzheimer. Zorg goed voor jezelf. Alzheimer is dan niet helemaal te voorkomen, maar door goed voor jezelf te zorgen al op jonge leeftijd kan je de kans op Alzheimer wel verminder.

Heeft een naaste van jou last van Alzheimer? Biedt hem of haar de mogelijk steun die jij kunt bieden. Het zal ze enorm veel goeds doen.

Wil jij meer informatie over dementie en Alzheimer? Klik dan op deze website.