Wat is een trauma

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden. Dit kan zijn een ongeluk, seksueel misbruik, seksueel geweld of overlijden van een persoon die van belang bij jou had. Het is iets wat niet te zien is, maar wel in jou zit. Het zijn dingen die in jouw ziel vast zitten en aan jou vast blijven houden. Dit zorgt dan ook voor vervelende gevoelens in jouw leven. Zo ben je misschien wel angstig, emotioneel of herleef je het moment in je dagelijkse leven door er steeds aan te denken. Een trauma legt een zware tol op jouw mentale gezondheid. Lees hier meer hoe jij jouw mentale gezondheid kan versterken.

Trauma

Op welk moment kun je zeggen dat je een trauma hebt

Je hebt een trauma wanneer de gebeurtenis zoveel invloed heeft op jouw leven dat je moeilijk er vanaf kan komen. Na een nare gebeurtenis krijg je te maken met verschillende emoties. Dit zijn dan bijvoorbeeld angst, verdriet, hulpeloosheid, schuld of boosheid. Dit is wel logisch dat je deze gevoelens kan krijgen na zo een nare gebeurtenis. Dit wordt dan langzamerhand wel minder in de normale gevallen. Gebeurd dit niet dan is blijf je je er aan vast houden en zul je er ook lang last van blijven hebben. Dat noemen we dan een trauma.

Hoe komt het dat je een trauma krijgt?

Door ergens van te schrikken of ergens emotioneel op te reageren, gaat jouw brein deze herinneren opslaan. Je brein slaat dit op zodat hij dit in de toekomst kan proberen te voorkomen. Dit opslaan in jouw brein zorgt ervoor dat je in het vervolg dat als je zoiets weer ziet jouw lichaam en brein daar heftig op reageren. Doordat jouw brein hierop reageert, voel je een soort rare ervaring in jouw lichaam spelen. Bijvoorbeeld je hebt een auto ongeluk mee gemaakt. Dit zorgt er dan voor dat je bang bent om in een auto te zitten. Dan is de auto hier de trigger van jouw angst.

 Doordat jouw brein en lichaam deze trigger als gevaar ziet, komt er een emotionele reactie of een stressreactie. Dezelfde herinneren van toen komen weer bij jou naar boven. Wat dus zorgt voor een angst reactie. Het zien van een kleine trigger kan dan al heel veel met jou doen. Als je last van een trauma hebt, dan zul je bij een kleine trigger al een hele nare ervaring mee maken. Terwijl er eigenlijk niet echt iets aan de hand is, voelt het voor jou alsof er juist iets heel ergs aan de hand is.

De symptomen van een trauma

De symptomen voor trauma’s zijn bij iedereen anders. Over het algemeen denk je vaak terug aan de situatie waardoor je je focus op de realiteit wat moeizaam laat worden. Een trauma is ook te merken in je lichaam. Dit is niet bij iedereen zo, maar wat er dan gebeurd is dat jouw stressniveau continu op hoog niveau staat waardoor je de hele tijd alert bent. Dit kan samen gaan met verhoogde ademhaling en verhoogde hartslag. Jezelf  continu opgefokt voelen terwijl daar niet een goede reden voor is. Natuurlijk moeten we niet vergeten over de emotionele klachten die je door een trauma kunt krijgen.

Er zijn dan ook verschillende momenten wanneer je last kan krijgen van je trauma. Dit kan zijn kort na de gebeurtenis, maar ook jaren later wanneer je dacht het al opzij te hebben geschoven. Een trauma kan depressie, angst en een laag zelfbeeld veroorzaken. Het kan zelfs zijn dat je door je trauma last krijgt van verslavingsproblemen. Dat je gaat beginnen met het gebruik van verdovende middelen. Dit om jouw angsten te verbergen en te verminderen. Zo kan het ook zijn dat je bepaalde situaties ontduikt en bepaalde gedachtes ontduikt om hierdoor te zorgen dat je niet last krijgt van stress of angst voor iets.

De volgende klachten komen voor bij een trauma:

  • Kans op depressie of verslavingsproblemen
  • Angst/stress
  • Verdriet
  • Boosheid
  • Vermoeidheid
  • Hulpeloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Verhoogde bloeddruk of hartslag
  • Flashback of nachtmerries
  • Concentratieproblemen
  • Vermijdingsgedrag

Zo zie je dat er best een aantal nadelen zitten aan het hebben vaan trauma. Natuurlijk is dat best logisch, want een trauma ergens aan hebben is ook zeker niet fijn. Zoek hulp als je echt enorme last heb van jouw trauma. Er zijn specialisten die jou kunnen helpen op dit gebied. Wil jij hulp hebben bij jouw trauma? Klik dan op deze website.

Trauma
Trauma past de hersenen aan

Hoe ga je om met een trauma?

De meeste mensen met een trauma denken dat het slim is om je trauma juist weg te stoppen. Ze denken dan door er niet aan te denken dat je er ook niet mee om hoeft te gaan. Dit kan resulteren in het een heftige komst van klachten. Je vertoont dan ook soms vermijdingsgedrag zonder dat je het zelf echt door hebt. Het doet je een stuk beter om te luisteren naar je gevoel en daar dan ook iets mee gaat doen. Zoek hulp indien het echt teveel voor je aan het worden is.

Ook mensen om je heen kunnen jou helpen in de strijd. Het zal dan erg helpen om open te zijn en te vertellen over je klachten tegen iemand die je echt goed vertrouwt. Als je toevallig iemand kent met een trauma, probeer dan voor hem of haar er te zijn. Bied de steun aan die jij kan aanbieden. Het helpt iemand heel erg als je er voor hem bent. Als je op een veilige manier in gesprek gaat over een trauma, help je iemand met het verwerken van zijn trauma. Lukt dit niet doormiddel van het praten met iemand en toch blijft die persoon er enorm last van klachten hebben. Raad hem of haar dan aan hulp te zoeken bij een specialist.

Hoelang kan het duren tot je eindelijk van een trauma af bent?

Hoelang het duurt voordat een trauma verwerkt is, verschilt enorm tussen personen. Iedereen hanteert natuurlijk zijn zaken anders dan anderen. Van een eenvoudig trauma heb je minimaal een tot drie maanden last. Als je meerdere keren in aanraking bent gekomen met de trigger en hierbij niks gebeurd, kan het zijn dat jouw lichaam door heeft gekregen dat het niet echt een gevaar meer is. Hierdoor nemen de gevaar reacties af en zo ook de klachten die hierbij van toepassing waren. Als dit niet het geval is en je hebt voor een langere periode last van de trauma gerelateerde klachten. Dan is er een kans dat dit trauma overstapt naar een posttraumatische stressstoornis ook wel PTSS genoemd.

Al ervaar je milde klachten gerelateerd aan jouw trauma, probeer het niet in je eentje op te lossen. Zoek hulp in jouw omgeving bij mensen die je kan vertrouwen. Vertel ze over je probleem en mogelijk kunnen zij jou wel helpen in het bestrijden van jouw trauma. Zoals eerder genoemd, lukt het niet om van de klachten af te komen ook al doe je zo je best. Zoek dan hulp bij specialisten. Die kunnen jou het beste helpen. Dit zijn dan meestal ook mensen die zelf een trauma hebben gehad en daar overheen zijn gekomen of mensen die al enorm lang dit gebied hebben gestudeerd. Zo weten zij precies hoe ze jou kunnen helpen met jouw trauma. Wees niet te laat met het zoeken van hulp. Zorg goed voor jezelf.