Wat is gezond eten?

Wat is gezond eten en waarom is het zo belangrijk? Voeding is de brandstof voor jouw lichaam. Zonder voeding zal jouw lichaam zich niet erg prettig gaan voelen, want je hebt voeding nodig om goed te kunnen functioneren. De gezondere voedingsproducten bevatten dan ook vooral veel voedingsstoffen, zijn van natuurlijke bronnen, Ook in de meeste gevallen onbewerkt en bevatten ook niet verzadigde vetten en toegevoegde suikers. Als je bekent bent met de schijf van vijf dan weet je dat het goed is om variatie te houden in jouw dieet. Door variatie te houden in jouw dieet krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Als je een goed dieet al aanhoud, ben je al bezig met het consumeren van mineralen, vezels, vitamines, gezonde eiwitten, vetten en koolhydraten. Al deze zaken hebben jouw lichaam nodig. Natuurlijk is het niet erg als jouw dieet niet precies ervoor zorgt dat je al deze zaken binnenkrijgt elke dag, maar het is wel goed om te doen. Dit zodat jouw lichaam zich optimaal voelt.  Hieronder een paar voorbeelden van ongezonde voeding en gezonde voeding.

Ongezonde voeding:

  • Wit brood
  • Snoep en chips
  • Frisdrank waar veel suiker in zit
  • Patat en snacks
  • Rood of bewerkt vlees

Hier een paar voorbeelden van gezond eten:

  • Ongezouten noten
  • Alle volkoren producten zijn goed
  • Eiwitrijke producten
  • Producten met onverzadigd vet en onbewerkte suikers
  • Groente en fruit

Wat is gezond eten en waarom zou je gezond eten?

Wat is gezond eten nou precies en wat heeft het nut? Gezonder eten heeft bij iedereen wel een andere reden. Het is mogelijk dat je gewoon niet lekker in je vel zit. Je duurzamer wilt gaan eten voor het milieu, omdat je denkt dat dit de wereld kan gaan helpen. Of misschien wil je afvallen om je stukken beter te voelen. Zo voorkom je dan ook mogelijke ziektes die je te ge moet kan komen als je te zwaar bent. Dit zijn dan hart- en vaatziektes of diabetes type 2.

Wat jouw reden ook is. Zolang jij een reden hebt om gezond te willen eten kan dit jou alleen maar helpen met het bereiken van jouw doel. Zelf een doel hebben, zorgt voor motivatie om het doel ook te bereiken. Hoe groter belang jij er bij legt hoe meer motivatie jij ook hebt voor dit.

Weet jij dan ook precies waarom je gezond wilt eten? Zo ja ga zo door. Voer het plan uit en maak het een werkelijkheid voor jezelf. Vind je dit nog moeilijk dan kun je altijd anderen in jou kring vragen om hulp. Soms weten anderen het nog beter dan jij het zelf weet. Je kunt ook altijd nog een huisarts inschakelen die jou aanwijzingen kan geven.

Wees verstandig en schrijf alles op wat jij als plannen hebt. Zo kun je makkelijker jezelf aan je doel onthouden en zo is het beter om het ook bij te houden. Zorg dan ook dat het zichtbaar is wat jouw doelen zijn. Hang het papier met jouw doelen dan ergens op waar jij het altijd wel dagelijks ziet. Ergens zoals op de koelkast of desnoods in de badkamer. Jezelf motiveren om een stap te maken naar gezond eten is dan ook de eerste stap. Continue motivatie is van groot belang wil je bereiken waar je al tijden van hebt gedroomd. Gezonder eten zorgt ook voor meer rust in leven. Er bestaat een kans dat als jij last van stress hebt je voedsel gaat verwaarlozen. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Lees hier meer over wat te doen bij stress en symptomen van stress.

Wat wordt het plan nu?

wat is gezond eten

Wat is gezond eten en wat is een goede aanpak om gezond te gaan eten? Wanneer je weet dat je gezonder wilt gaan eten, moet je wel je doel zo concreet mogelijk gaan maken. Gezonder eten is natuurlijk uit zichzelf een aardig breed begrip. Zo kun je wel zeggen dat je gezonder wilt gaan eten, maar wat precies gaat dit inhouden voor jou? Je kunt het beste beginnen door te kijken naar jezelf. Waar ben je huidig mee bezig? Wat eet je zowel vaak in de week? Kijk wat jij kan aanpassen aan je huidige ritme om al een kleine verandering te nemen.

Zo kun je gaan nadenken wat is wel goed of wat juist niet? Die ene extra fruit op een dag eten. Is dat dan voldoende? Of juist vaker nee zeggen tegen dranken met veel suikers erin? Zorg dat je een doel stelt wat zo concreet mogelijk is voor jou. Als voorbeeld kun je zeggen dat je elke dag 1-3 stukken fruit gaat eten. Of dat je zegt dat je alleen frisdrank in het weekend drinkt en wat vaker water gaat drinken.

Doe dit dan ook allemaal in kleinen stappen. Je moet realistisch blijven in de stappen tot groeien in jouw doel. Natuurlijk niet alles hoeft in een keer gedaan te worden. Je zorgt dat je wekelijkse doelen stelt voor jezelf. Houdt het dus bij kleine stappen, want kleine stappen maken, is dan ook makkelijker om een gewoonte van de maken. Eenmaal als het een gewoonte is, spreekt het voor zich. Dan doe je het gewoon uit jezelf. Wat natuurlijk het beste is, want zo kun je het makkelijker volhouden. Dus onthoud. Doe het in kleine stappen. Niks gaat natuurlijk dan ook vanzelf.

Wat is gezond eten en wat als gezond eten niet lukt?

Je moet zeker niet te streng voor jezelf zijn in het doel naar gezonder eten. Neem de tijd en gun jezelf ook dit zodat je in stappen kunt veranderen. De meeste doelen worden natuurlijk niet in een keer bereikt. Niemand haalt in een keer hun doelen. Het is dan ook niet erg als je een keer wat gesnoept hebt of dat je bent vergeten om je fruit van de dag te eten. Dit is niet erg. Je moet jezelf dan ook niet te hard toe takelen. Je bent een blijft een mens. Fouten maakt ieder mens. En dit soort fouten komen je alleen duur te staan als je het op lange termijn vaker gaat doen.

Het belangrijkst is dan ook hoe je om gaat met het een tegenslag in jouw weg naar gezond eten. Minder goed gaan van jouw plan kan bij iedereen gebeuren. Als jij een foutje maakt betekent dit natuurlijk niet gelijk dat je plan helemaal mislukt is. Na een fout kun je alleen maar leren. Pak het weer op en zet door.

Wat ook kan helpen is dat je bij andere mensen steun zoekt. Als jij je plan deelt met mensen kunnen zij jou steunen op de momenten wanneer jij het lastiger hebt. Zo kunnen zij jou ook helpen in situaties dat anderen aan het snoepen zijn door jou bijvoorbeeld iets gezonds aan te bieden. Daarnaast is gezond eten niet alles bepalend. Natuurlijk is gezond eten heel belangrijk, maar er zijn nog meer manieren die helpen op beter voor je lichaam te zorgen. Wil je die andere manieren weten? Klik dan hier.