Wat houd wilskracht in?
Morgen ga ik beginnen met sporten. Je wilt er mee gaan starten, maar toch weet je dat het ook morgen een verleiding is om lekker thuis tv te gaan kijken. Je weet ook best dat sommige keuzes die je maakt niet allemaal even goed voor je zijn. Het is zo dat je wilskracht of discipline mist om die dingen weg te halen uit je systeem. Zo kun je tegen jezelf gaan zeggen dat je dat je vandaag gaat stoppen met roken of dat je gaat beginnen met afvallen.
Je komt op een geven moment in een neerwaartse spiegel terecht waar je niet de wilskracht hebt om te starten met het bereiken van jouw doelen. Door te weinig wilskracht neem je ook niet jouw frustraties af.
Wilskracht zorgt ervoor dat we onze aandacht, emoties en verlangens kunnen beheersen. Nu klinkt dit wel een stuk makkelijker dan wat het daadwerkelijk is. Hoe vaak heb je wel niet een impulsaankoop gedaan terwijl je eigenlijk tegen jezelf had gezegd dat je wou gaan sparen.
Hoe vaak heb je wel niet gewild dat je ging stoppen met het nemen van drugs, maar het toch bleef doen en hoe vaak heb je wel gezegd dat je niet meer gaat gokken en het toch doet. Het is zo dat iedereen wel is tegen verleidingen aanloopt. Dit is bij ieder mens dan ook anders.
Belangrijk is dat je durft nee te zeggen tegen dingen mensen
Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen het feit dat hij of zei geen ruggengraat heeft. Wat ze tussen de regels door zeggen is dan eigenlijk dat ze geen nee kunnen zeggen, want dan roept hun hart of maag juist wel een ja.
Je zou dus denken dat als je geen nee kunt zeggen dat je geen wilskracht hebt. Dit is zeker niet het geval. Veelvoudige uitstellers of bankhangers zeggen bijna altijd nee. Soms moet je wel ja zeggen om verder te komen in het leven.
Denk als voorbeeld aan afvallen, ja zeggen tegen meer water gaan drenken en op tijd gaan slapen. Allemaal doelen die doorzettingsvermogen, discipline en wilskracht van je vragen. Maar na dit allemaal gehoord te hebben is het belangrijk om te weten hoe wilskracht precies in werking gaat. Hieronder geef ik je daar meer informatie over.
Hoe werkt wilskracht dan precies?
Wilskracht is een ingewikkeld proces en de een kan er beter mee omgaan dan de ander, maar hoe komt dit nou precies tot stand. Kun je het aanleren of ben je er mee geboren?
Wilskracht kan je verbeteren en dat doe je door het te trainen. Om hiermee te starten is het belangrijk dat je eerst weet hoe het werkt. Wilskracht en discipline worden aangestuurd door onze hersenen. Hier wat informatie hoe dit te werking gaat in het brein.
Wij trainen ons brein als ons hele leven op bepaalde gewoontes en voorkeuren. Wij willen namelijk directe bevrediging realiseren in ons dagelijks leven. Daardoor zal ons instinct sneller dan wij kunnen voorstellen besluiten gaan maken.
In de huidige tijd is dat dan ook een ding, maar hebben we het eigenlijk niet meer nodig om te overleven, maar het is vooral een reactie op onze behoefte om die zo snel mogelijk bevredigd te maken. Denk aan die ene sigaret, die het veel verleidelijker maakt voor jouw brein dan een rondje gaan wandelen. Ons lichaam snakt naar nicotine, maar heeft dan bijvoorbeeld weer weinig zijn in spierpijn hebben. Dit is bij iedereen wel anders.
Het brein denk wel dat de beloning voor een snelle optie (de sigaret) meer opbrengt (de nicotine) dan rookvrij door je hele leven door te gaan. Die beloning is dan ook pas een ding als je al weken niet meer aan het roken bent, zodra je lichaam er niet meer gewend aan is. Je lichaam kan vage beloningen in de toekomst niet omzetten als een concrete voldoening.

Maar waarom zou je dan je wilskracht trainen?
Onze wilskracht kan aardig helpen in het maken van goede besluiten en zorgen dat het patroon van slechte besluiten doorbroken kan worden. Dit word dan aangestuurd vanuit onze hersenen. In onze hersenen zit de prefrontale cortex. Dit is het deel in onze hersenen dat ons helpt met het maken van besluiten maken en het reguleren van normaal gedrag. Ook helpt het bij zelfbeheersing, wilskracht en doorzettingsvermogen.
Ook doelen stellen en impulscontrole zijn functies die zich plaatsvinden in de prefrontale cortex. Als onderdelen zijn nodig om wilskracht te verbeteren. Je moet er dus voor zorgen dat dat deel van jouw hersenen in topconditie is. Dit zodat jij in staat bent om al deze functies goed te gebruiken tijdens een moment van besluiten.
Het belangrijkst is dat je moet zorgen dat je wilskracht niet gestopt word in onrealistische doelen en gaan focussen op nieuwe drijfveren en nieuwe realistische positieve doelen die jou in het leven gaan helpen, maar hoe doe je dit nou? Hieronder heb ik 6 tips.
1. Maak altijd de beste keuzes voor jezelf
Het is van groot belang dat je altijd de beste keuzes voor jouw eigen leven maakt. Dit doe je dan door dingen weg te schrijven die alleen maar negatieve gevolgen hebben op jouw leven. Het is handig om slechte gewoontes weg te gooien en die te vervangen met goede nieuwe gewoontes. Ook emoties beheren is van groot belang.
2. Gebruik altijd je wilskracht voor maar een ding tegelijk
Doordat je focust op een doel is het overzichtelijker en gemakkelijker om een doel te gaan bereiken. Dit kun je vergelijken aan je spieren. Denk als je een spier hebt overbelast, zal je een blessure gaan creëren. Dit geld ook voor je wilskracht. Je moet voorkomen dat je jezelf aan het uitputten bent, houd focus en neem je rust.
3. Geef jezelf zo concreet mogelijke doelen
Zeg niet tegen jezelf iets wat veel te breed is. Je moet bijvoorbeeld niet zeggen dat je spiermassa wilt opbouwen. Breng het neer als ik wil bijna 9 maanden 10 kilo aan spiermassa zijn aangekomen. Dit is veel duidelijk en kun je ook makkelijker aan gaan werken. Ook zorgt het dat als het doel duidelijk is dat je het beter kunt bijhouden.
4. Mediteren kan een hele goede oplossing zijn om betere besluiten te maken
De kracht van mediteren is best wel handig bij het verbeteren van jouw wilskracht. Het helpt jou in je leven om wat verrijking te vinden. Zo versterkt het jouw aandacht, concentratie en daarmee dus ook jouw wilskracht en focus in het leven.
5. Slaap is zo belangrijk
Dit is iets wat door bijna iedereen wordt gezegd. Slaap is zo ongelofelijk belangrijk om je volle energie en concentratie dagelijks erbij te houden. Te weinig slaap is een belangrijke factor waarom jouw prefrontale cortex getriggerd word om sneller verkeerde besluiten te maken. Zorgt dus altijd voor 8 uur slaap per dag. Alles wat nog kan is tussen de 7-9 uur slaap. Sommigen mensen doen het prima op 7 uur slaap, maar 8 is toch wel de aangeraden tijd. Dit zodat je lichaam en hersenen volledig uitgerust zijn en jij de volgende dag weer alles kunt geven.
6. Ga leren hoe je om moet gaan met stress
Het is van belang dat je goed voor je brein aan het zorgen bent, hier met name de prefrontale cortex. Dit deel van de hersenen is enorm gevoelig voor stress en kan daardoor ook keuzes enorm beïnvloedden en je wel die training laten skippen terwijl je spiermassa wilt opbouwen.
Omgaan met stress kan best lastig zijn en voor sommigen is het lastiger dan voor anderen om met stress om te gaan. Op deze pagina krijg je meer informatie over wat stress is en wat je tegen stress kunt doen